Micul dejun arab-2.“Fool”- Pasta de bob de gradina ( Fava bean)-de post

de Mihaela11_jo in Mancaruri de post, 19 Mar 2011 | 14922 vizualizari

 

“Fool”( sau “foul”) este considerata mancarea nationala a Egiptului; se consuma la micul dejun sau cina.
De asemenea se prepara in toate tarile arabe, cu unele variatii ale ingredientelor de baza.
Ingredientul de baza este bobul de gradina ( Vicia faba,Fava bean) si este o fasole lata specifica Nordului Africii si Asiei de Sud-Est.Acum se cultiva si in multe alte regiuni de pe glob.
In limba araba este cunoscuta sub numele de “fool” sau “foul”( se pronunta” ful”) .
Se consuma atat sub forma de pasta , dar si la prepararea altui fel de mancare specific arab:”falafel”.
Mancarea cunoscuta sub numele de “fool medames” este o alta varianta care se mananca in mod caracteristic la micul dejun cu ceapa.

 

INGREDIENTE

  • 2 cani de boabe uscate de bob  
  • 2-3 catei de usturoi( sau chiar mai mult usturoi ,dupa gust)  
  • sucul de la ½ lamaie( sau dupa gust)  
  • sare dupa gust  
  • ulei de masline  
  • 1/2 lingurita de chimin( optional)  
  • patrunjel  verde(optional)  
  • 2 linguri pasta de susan "tahini"(optional)  
  • o rosie(optional)  
  • muraturi pentru decor: castraveciori,ridichi albe
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Micul dejun arab-2.“Fool”- Pasta de bob de gradina ( Fava bean)-de post:

Boabele uscate se curata de impuritati si se spala bine cu apa.

Se lasa la inmuiat in apa rece de seara pana dimineata.

Se pun la fiert in apa pana boabele s-au inmuiat( cca 1ora si jumatate-2 ore).

Se strecoara boabele, pastrand putin din apa in care au fiert.

Usturoiul se taie marunt si se zdrobeste intr-un mojar cu putina sare ; se adauga pe rand boabele fierte si se zdrobesc .

Se pastreaza cateva boabe intregi pentru decor.

Se adauga sucul de lamaie si se potriveste de sare.

Daca ni se pare prea consistenta pasta se mai adauga putin din apa in care au fiert boabele.

Se pune pasta intr-o farfurie, se decoreaza dupa gust cu boabele pastrate intregi, ridichi albe murate, castraveciori murati, frunza de patrunjel si se toarna foarte “generous” ulei de masline virgin.

Se consuma in mod specific dintr-o farfurie comuna cu lipie araba.

In functie de regiune se mai poate adauga la aceasta pasta chimin, pasta de susan, rosie taiata foarte marunt.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Favismul este o anemie hemolitica ereditara care este inrautatita de consumul acestui fel de fasole lata. Se recomanda bolnavilor evitarea consumului acestui aliment.

Daca ti-a placut reteta noastra "Micul dejun arab-2.“Fool”- Pasta de bob de gradina ( Fava bean)-de post" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Lipii cu falafel si salsa de rosii