Mucenici cu aluat de cozonac - reteta imbunatatita

de Ina in Dulciuri, 9 Mar 2019 | 4034 vizualizari

 

Desi acum 3 ani credeam ca am gasit cea mai buna reteta de mucenici, anul acesta am tinut neaparat sa adaug retetei clasice si  ingredientul minune de la painea chinezeasca pe care eu o consider perfecta. 
Va prezint noua mea reteta de aluat extrem de pufos:
 

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 600 g faina alba superioara 000
  • 10 g drojdie uscata
  • 2 oua
  • 130 g zahar
  • 200 ml lapte caldut
  • 90 g unt topit
  • un praf de sare
  • 1 fiola esenta de rom
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • In plus: 40 g faina alba de grau si 200 ml apa

Pentru sirop:

  • 300 ml apa
  • 150 g zahar
  • 2 batoane de scortisoara
  • jumatate lingurita cu seminte de anason
  • 4-5 boabe de ienibahar
  • 1 lingurita esenta de rom

Pentru uns :

  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri de lapte

Pentru finisare:

  • miere de albine
  • amestec de miez de nuca si alune prajite maruntite
Portii: 48
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici cu aluat de cozonac - reteta imbunatatita:

Pregatim intai ceea ce eu numesc "amestecul minune".

Dizolvam cele 40 g faina alba in 200 ml apa rece. Punem amestecul pe foc si amestecam continuu pana ajunge la clocot, se leaga si capata luciu. Oprim focul, punem amestecul intr-un bol, acoperim cu folie alimentara, lasam sa se raceasca si transferam vasul la frigider pentru cca 5-6 ore. Eu l-am preparat de seara si lasat peste noapte la frigider.

Pastram ingredientele la temperatura camerei cel putin 2-3 ore inainte de inceperea prepararii aluatului.

Incalzim cei 200 ml lapte cat sa putem tine degetul fara sa ne friga .  Punem laptele in bolul mixerului .

Adaugam zaharul si drojdia, apoi restul ingredientelor ( faina, ouale, untul moale, sarea si esenta de rom si coaja de lamaie ). Este momentul sa adaugam in compozitie si amestecul pastrat la frigider.

Pornim mixerul pe framantare la viteza mica apoi marim viteza la maxim si lasam aluatul la framantat timp 10-15 minute, pana devine extreme de fin si elastic. Daca aluatul nu se despreinde usor de peretii vasului mai adaugam 1-2 linguri cu faina in timpul framantarii. 

Scoatem bolul din mixer, acoperim aluatul cu folie alimentara si lasam sa dospeasca la loc cald. Eu am lasat bolul in cuptorul incalzit la 55 grade Celsius, timp de 30 minute. 

In acest timp ne ocupam de prepararea siropului: punem ingredientele pentru sirop intr-un vas ( mai putin esenta de rom ) si fierbem la foc mic pana ce se dizolva zaharul , iar siropul se inchide la culoare. Oprim focul si adaugam esenta de rom. Lasam sa se raceasca .

Cand aluatul si-a dublat volumul il rasturnam pe blatul de lucru uns cu ulei de floarea soarelui si rupem din el bucati mici pe care le modelam . Mai intai formam suluri de aluat pe care le unim la capete si apoi le rasucim la mijloc formand opturile. Pentru a ne fi mai usor la modelat, ne ungem si mainile cu ulei.

Asezam mucenicii formati in tava tapetata cu hartie de copt. Lasam opturile sa creasca putin in tava ( 15 minute sunt suficiente ) apoi le ungem cu galbenus de ou amestecat cu lapte ( o lingura de lapte la un galbenus ). 

Coacem mucenicii pentru 15 minute in cuptorul incins la 185 grade Celsius .

Cand sunt rumeniti ii scoatem iar dupa 5 minute ii scufundam in sirop si-i asezam pe platou. Ungem mucenicii cu miere de albine si presaram nuca maruntita. Eu am folosit amestec de nuca si alune prajite pe care le-am maruntit la robot.

Pregatiti astfel mucenicii  vor ramane pufosi mai mult timp. 

TIPS-URI

1

Atat in aluat cat si in sirop puteti folosi ce arome va plac .

2

Cantitatea de faina poate varia in functie de tipul acesteia dar si de marimea oualor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici cu aluat de cozonac - reteta imbunatatita" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort Medovik