In fiecare primavara, pe 9 martie, se sarbatoreste Ziua Sfintilor 40 de Mucenici si cred eu ca in aproape fiecare casa se pregatesc mucenici.
Fie in varianta moldoveneasca, copti si insiropati, fie fierti in apa cu zahar, dar in ambele cazuri nu lipseste nuca, mierea si scortiosara.:)
Eu pregatesc ambele variante, dar sincer nu ma pot hotari care este preferata mea.
Prima reteta postata astazi va fi cea de mucenici moldovenesti. Au iesit niste pufosenii aromate si insiropate de ne-am lins pe degete:).
Cernem faina intr-un vas incapator.
Punem peste faina drojdia, galbenusurile batute bine pret de cateva minute, coaja de lamaie si de portocale, esenta de vanilie si laptele in care am dizolvat zaharul, plus un praf de sare.
Amestecam bine si pe masura ce framantam adaugam putin cate putin untul topit.
Framantam pana se desprinde aluatul de maini.
Acoperim vasul cu un prosop curat si il lasam la dospit la caldura si fara curenti de aer.
Il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul, dupa care inpartim aluatul in cate parti dorim.
Ungem suprafata de lucru cu ulei si incepem sa modelam opturile.
Le asezam in tava, pe hartie de copt si le mai lasam la dospit 30 de minute.
Intre timp setam cuptorul la 180de grade..
Dupa ce au crescut mucenicii ii ungem cu galbenus amestecat cu putin lapte si ii bagam la cuptor pentru jumatate de ora.
Cat timp se coc mucenicii, pregatim siropul: punem o cana de apa si una de zahar intr-o oala la fiert.
Adaugam esenta de rom si de vanilie si lasam sa se lege.
Cand sunt gata mucenicii ii scoatem din tava si ii introducem in oala cu sirop.
Recomand sa-i tineti un pic mai mult in sirop-sunt deliciosi.
Presaram peste, nuca macinata sau taiata cat mai marunt, dar nu inainte de a-i unge cu miere.
Sunt deliciosi!