Tare mi-a placut cum arata negresa cu glazura de ciocolata, postata de Deyutzky in concurs, asa ca am prestat si eu rapid una la multicooker, dar putin diferita fata de a ei.
Multumesc, Deyu, pentru inspiratie!
Mai intai separam albusurile de galbenusuri.
Untul, tinut la temperatura camerei, il mixam impreuna cu o lingura de zahar, apoi adaugam galbenusurile, uleiul, esenta si omogenizam compozitia rezultata.
Albusurile le mixam cu putina sare, apoi adaugam treptat 4 linguri de zahar, nuca macinata si faina cernuta impreuna cu cacaoa si praful de copt.
Amestecam cele doua compozitii punand cate putin din compozitia cu albusuri in cea cu unt si mixand usor, apoi ungem vasul multicookerului cu putin ulei si punem compozitia in el.
Presaram deasupra si cateva bucati de nuca taiata, apoi introducem vasul in aparat.
Conectam aparatul la sursa de curent si selectam programul BAKE pentru 45 de minute, iar temperatura o setam la 150 de grade.
Inchidem capacul si apasam butonul START.
Cu 5 minute inainte de expirarea timpului, eu am intors prajitura pe partea cealalta pentru a se rumeni frumos, deoarece deasupra ramane cam necolorata.
Pentru caramel, punem zaharul intr-un vas pe foc moale si amestecam in el pana se dilueaza complet, apoi adaugam untul tinut la temperatura camerei.
Lasam vasul pe foc, mestecand continuu, pana la topirea integrala a ingredientelor, pentru ca la contactul cu untul, zaharul se va intari pe alocuri.
Apoi ridicam vasul de pe foc si adaugam miezul de nuca.
Dam vasul la rece pentru cateva minute, nu trebuie racit de tot, apoi intindem caramelul peste prajitura rasturnata pe platou.
Portionam prajitura cand se va intari caramelul complet.
Este foarte delicioasa!
1
Dupa expirarea timpului, se va scoate vasul din aparat si se mai lasa prajitura in vas cateva minute, pentru a se raci usor.