Wow Miti...grozava idee...vad ca iti place tare sa incerci gusturi noi cauta la plafar( farmacii naturiste) extract de stevie...in jur la 10 lei o sticluta, pui in picaturi si indulcesti cat vrei...e o varianta sanatoasa, nu ingrasa deloooc pentru a inlocui zaharul...in schimb zaharina....te pup cu drag...
siropul de artar il folosim mai mult la pancakes,desi parca mi-as face si niste granola cu el. chiar nu vreau zahar la cafea,mai ales ca o fac in stil american,mai multa si mai slaba. Data trecuta,pe cafenea,i-am zis cafea lunga si s-au luat de mine La noi asa e la cafenele:cafea lunga si scurta (espresso)
Foarte aromata
Qishr este foarte populara in Yemen deoarece se prepara din coji de cafea, deci e mai ieftina
La noi de sarbatori se serveste o cafea asemanatoare care se fierbe mult pana devine concentrata dar cu cardamom si amara, fara zahar.E foarte gustoasa si asa cum ai spus se serveste in cantitati mici; avem niste canutze speciale pentru ea( le poti vedea in fotografia de la "mamool".
Se toarna cantitati mici; daca mai vrei intinzi cescuta si ti se mai pune, daca nu mai vrei sa bei clatini cescuta. este semnul ca ai terminat de baut cafea.
Soacra mea cumpara cafea verde din Yemen( cafeaua de Yemen este de calitate superioara si foarte apreciata in lumea araba) pe care o prajeste acasa si o macina astfel incat sa ramana putin mai grunjoasa.
Cand vin musafiri ii servesti cu cafea amara - se numeste cafeaua de bine venit"ahlan wa sahlan" si inainte de terminarea vizitei se serveste cafea dulce; daca servesti musafirii la venire cu cafea dulce inseamna ca nu sunt bineveniti
Ce obiceiuri sunt in Iran referitoare la cafea? Ar fi interesant sa ne povestesti de obiceiurile de acolo
Mihaela,ce lucruri interesante povestesti eu nu cred ca m-as adapta acolo,totul mi se pare foarte complicat
Cat despre aromele astea la cafea,nu stiu daca ar fi pe placul meu,vreau sa simt aroma puternica a cafelei,nu altceva
mihaela,ce frumos povestesti Iranienii nu sunt mari consumatori de cafea,la ei se bea ceai. Cafea consuma cei care sunt mai westernizati. La ei un lucru trebuie refuzat de trei ori ca sa fie siguri ca chiar nu mai vrei,dar de cele mai multe ori nu scapi nici atunci. Beau ceaiul cu un cub de zahar,pe care il tin intre dinti si care ii tin destul de mult,ptr un incepator la prima sorbitura s-a dus si zaharul. Cumparam cafea proaspat macinata de la un armean, un miros de cafea proaspata incomparabil. Era asa de surprins ca mereu ceream aroma cea mai puternica
Dia sunt foarte multe obiceiuri tabu la arabi si ia un "pic' de timp sa le inveti; norocul a fost ca la inceput am locuit langa socrii mei , care m-au invatat multe lucruri si am scapat de gafe
Si cum sotul era mai mult in garzi m-a lasat pe mine in prima linie "la atac"
In Iran exista o fraza "Esti oaspetele meu" pe care vanzatorii o spun des...nu o mai spun strainilor,care au luat-o de buna,isi faceau cumparaturile si cand li se zicea ca nu trebuie sa plateasca ziceau Multumesc si plecau. Se numeste Taroof si inca nu am reusit sa-i deprind tehnica,sunt cuvinte care stiu ca nu inseamna ce se spune,dar se accepta oricum.
Adina e chiar ciudat ca socotim tara de adoptie "acasa"; ma bucur mult cand merg in Romania cu diferite ocazii, dar ma simt asa de usurata cand ma intorc "acasa in Iordania".
Arabii sunt foarte ospitalieri si musafirii au un statut special.
Am invitat un fost coleg de-al meu de clasa si al sotului meu de facultate la un congres de cardiologie la Amman si practic nu a putut face fata invitatiilor la masa a medicilor arabi care au studiat in Romania si a cardilogilor iordanieni; a ramas foarte placut impresionat de felul cum l-au tratat, dar si de bucataria araba.
Si insistenta sa mananci si sa bei este la fel si la arabi; cand te intorci dintr-o vizita simti ca plesnesti; si cred ca ati vazut ce prajituri dulci sunt aici
Si iranienii sunt foarte ospitalieri,am noroc si cu niste cumnate care nu stiu ce sa mai scoata pe masa. Si felul in care isi decoreaza masa prima oara am fost suprinsa de toate culorile si cat de multe feluri se gaseau. De aceea imi plac mie retetele tale,imi aduc aminte de mesele de acolo. De abia astept sa mergem din nou in vizita,maruntica mea s-a cerut,a zis ca nu prea isi mai aduce aminte multe
Vizitele la arabi se desfasoara dupa un anumit protocol.
Se incepe cu cafeaua amara , asa cum am mai spus.
Urmeaza sucuri de fructe sau bauturi racoritoare gazoase si seminte( de lubenita+arahide+caju+migdale+fistic+ etc).
Apoi ceai cu menta sau "maramie' -o alta planta foarte aromata( si care se spune ca e bun calmant si pentru colici) si prajituri dulci...dulci...dulci...
Uneori se mai serveste si "tabouleh"
Urmeaza fructe proaspete( in functie de sezon)
Ultima este cafeaua dulce, care nu e suficient de dulce daca nu se serveste cu ciocolata
deci cam acelasi e protocolul,cu exceptia ceaiului in locul cafelei. Si pe acolo sunt seminte de pepene? Eu am facut ochii cat cepele cand am vazut .Prajiturile iraniene nu sunt asa de dulci ca cele arabe,iar cine merge in vizita neaparat sa duca o cutie drept cadou. N-am intalnit pe nimeni care sa fi facut prajituri de casa.