Orez cu lapte & Sos caramel

de DinDragostePentruGatit in Dulciuri, 2 Apr 2012 | 6352 vizualizari

 

Orezul cu lapte este un desert pe placul multora dintre noi. Vă prezint o rețetă puțin mai diferită față de cea clasică.

 

INGREDIENTE

  • 300 g orez;
  • 400 mL lapte;
  • puțin unt, cam o lgț (dacă laptele este foarte gras nu mai este nevoie de unt);
  • 2 cubulețe de zahăr brun.
  • „Crema”
  • 2 gălbenușuri;
  • 400 ml lapte;
  • 2-3 lg zahăr;
  • 1-2 lg coajă de portocală.
  • Sos caramel:
  • 3 lg zahăr;
  • 3 lg apă;
  • un cubuleț de unt;
  • 2-3 lg smântână lichidă.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Orez cu lapte & Sos caramel:

Orezul se spală și se opărește cu apă fierbinte timp de 10 minute. 

Se pune la fiert în lapte, unt și zahăr, la foc mic, timp de 8-10 minute, după care se acoperă cratița cu un șervet curat și se lasă de-o parte. Obișnuiesc să pun un prosop sub capac pentru că acesta nu permite aburilor formați pe suprafața capacului să vină în contact cu orezul.

În acest timp se pregătește sosul-cremă care se înglobează mai apoi în orez. 

Se decojește jumătate de portocală, cu atenție, fără partea albă deoarece este amară. Eu folosesc cuțitul econom de curațat cartofi. Se taie coaja felii subțiri. Gălbenușurile se bat împreună cu zahărul și laptele, se adaugă coaja de portocală și se pune la foc sau bain-marie până se obține o cremă fluidă. După ce s-a îngroșat crema  se strecoară și se transvazează, se pune vasul cu cremă într-un bol cu apă rece+gheață și se mai amestecă cu telul până se răcește.

Sosul caramel:

Într-o tigaie  bine încinsă se pun 3 linguri de apă apoi 3 linguri de zahăr. Nu amestec conținutul tigăii în timpul caramelizării zahărului; în momentul în care se schimbă culoarea în brun deschis, se adaugă cubulețul de unt, se omogenizează după care se toanră ușor smântâna lichidă. 

Poftă bună!


 

Daca ti-a placut reteta noastra "Orez cu lapte & Sos caramel" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supă cremă de ciuperci - Deliciul fin și sănătos

ieri la 10:17

Biban de mare cu pere, roșii cherry, praz, măsline și lămâi

ieri la 09:47

Rețeta simplă de aluat pentru plăcintă – Fraged și pufos de fiecare dată

pe 21.01 la 09:29

Plăcintă cu ciuperci pleurotus - Rapidă și ușor de preparat

pe 20.01 la 17:57

Plăcintă cu pui și legume - Rețeta simplă și savuroasă

pe 20.01 la 10:12

TOP
utilizatori

Panacris

2236 puncte

Valclaudia

316 puncte

vasimur

247 puncte

Rocsi

238 puncte

RODIMUR

176 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Orez cu lapte ,mar si scortisoara