Imi place sa fac paine in multe moduri si de fiecare data sunt incantata de rezultat.
Eu folosesc faina macinata la tara si drojdie proaspata.
Facem intai maiaua din drojdia frecata cu zahar, laptele caldut si putina faina. Omogenizam, acoperim si lasam la crescut 10 minute, pana isi dubleaza volumul.
Punem faina intr-un vas, facem loc la mijloc si incepem sa turnam apa fiarta in care am dizolvat sarea si incepem sa amestecam repejor din cantitatea de faina, care se va opari, apoi lasam putin la racit. Restul de faina ramane pe marginea vasului si o vom incorpora la sfarsit.
Peste faina oparita, cat inca este calduta, nu lasam sa se raceasca de tot, adaugam maiaua si uleiul si incepem sa incorporam faina de pe margini. Framantam aluatul si lasam 10-15 minute la crescut, apoi punem aluatul in tavile unse si mai lasam inca 10 minute la crescut. Daca drojdia este proaspata si buna aluatul va creste foarte repede.
Coacem la 180 grade pentru 40 de minute.
1
Pentru a rezulta o paine buna, drojdia trebuie sa fie proaspata
2
Cantitatea de faina nu este stas, depinde de tipul acesteia.