Mereu mi-am dort sa fac o paine din aia ca la brutarie pufoasa si crocanta , asa ca am ales ,sa zicem, varianta mai sanatoasa a acesteia si iesit o minunatie. Mai ales calda :)
Mai intai am pregatit maiaua. Se incalzeste putin laptele (nu fiert!) si se toarna intr-un bol mai inalt peste drojdia faramitata . Se amesteca si se adauga apoi o lingurita de zahar si putina sare. impreuna cu faina alba (cantitatea de faina nu pot sa o estimez insa se adauga pana maiaua devine ca o smantana subtiiiire de tot sau ca la clatite). Am uitat sa precizez, in bucatarie trebuie sa fie cald si liniste :).
Acoperim maiaua si o lasam la cald vreo 10 minute sau pana cand creste creste de nu se mai opreste.
In timpul asta cernem faina neagra si incalzim apa, cam 500 de ml . Dupa ce drojdia a crescut, facem o gaura in faina, turnam maiaua si uleiul si cate putina apa pana obtinem un aluat numai bun de framantat. Dupa ce faina s-a legat cu apa, scoatem aluatul pe masa si il framantam acolo pentru a se oxigena mai bine si a fi mai pufos.Se framanta cu ulei pentru a fi mai frageda painea.
Dupa munca de 15 minute de dat pumni in aluat, il lasam la crescut vreo ora jumatate sau chiar 2 la cald (!), pana isi tripleaza compozitia.
Dupa astea 2 ore, modelam aluatul in forma dorita si il punem intr-o tava unsa sa mai creasca pentru inca jumatate de ora.
Punem apoi tava in cuptorul preincalzit si o coacem o ora sau pana se rumeneste deasupra la foc mediu.
Se scoate apoi din cuptor, se rupe si se trece la actiune :>
Sa aveti pofta!
1
Daca tava se pune in cuptor pe o caramida se reduce riscul de a se arde la fund si cresc sansele sa semene cu painea de la brutarie :)