Pasca traditionala cu aluat de cozonac

de Bucataras in Dulciuri, 19 Apr 2016 | 13351 vizualizari

 

Pasca cu aluat de cozonac si clasica umplutura de branza de vaci, stafide si vanilie, este un deliciu garantat!

 

INGREDIENTE

Pentru aluat ai nevoie de:

  • 250 ml lapte caldut
  • o jumatate lingurita de sare
  • 100 g unt topit
  • 1 ou intreg + 2 galbenusuri
  • 550 g faina
  • 120 g zahar brun
  • o lingurita coaja rasa de lamaie
  • o lingurita coaja rasa de portocala
  • o lingurita esenta de rom
  • un cubulet de 25 gr drojdie proaspata

Pentru umplutura:

  • 500 gr branza grasa de vaci
  • 100 gr smantana grasa
  • 150 gr stafide hidratate in 2 linguri de vanilie
  • 4 oua
  • 50 gr zahar brun
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 2 linguri de gris

Pentru uns ai nevoie de:

  • un galbenus de ou amestecat cu 2 linguri de lapte
  • 2 linguri de zahar pentru presarat deasupra
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pasca traditionala cu aluat de cozonac:

Pentru aluatul de cozonac eu voi pune ingredientele la framantat intr-un robot de bucatarie, dar poti framanta si cu mana!

Mai intai dizolva drojdia in laptele caldut, adauga 2 linguri de zahar si 2 linguri de faina si lasa maiaua la dospit 10-15 minute. Pune in vasul robotului untul topit, ouale batute, zaharul, sarea, coaja rasa de lamaie si de portocala si esenta de rom. Amesteca-le putin, apoi pune maiaua si faina si lasa la framantat cam 15 minute, pana aluatul este elastic. Acopera vasul cu un prosop curat si lasa-l sa creasca intr-un loc cald, aproximativ o ora.

Intre timp, pregateste umplutura: mixeaza ouale cu zaharul si amesteca-le apoi cu branza de vaci si smantana. Adauga si restul ingredientelor: stafidele inmuiate in vanilie, coaja si zeama de lamaie si grisul. Omogenizeaza bine compozitia si las-o deoparte.

Presara faina pe masa si rastoarna aluatul. Imparte-l in doua: o treime pentru baza si doua treimi pentru impletiturile de pe margine. Intinde o foaie rotunda pe o hartie de copt si transfera aluatul intr-o tava, apoi rastoarna umplutura. Taie marginile aluatului care depasesc tava. Restul aluatului modeleaza-l in bastonase lungi si impleste-le cate trei, formand astfel decorul. Pune de jur imprejurul tavii prima impletitura, apoi celelalte doua pune-le deasupra in forma de cruce.

Acopera pasca cu un prosop si mai las-o sa se odihneasca 20 de minute, apoi unge marginile cu galbenusul de ou amestecat cu lapte si presara zahar deasupra. Pune tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasa pasca sa se coaca aproximativ 30-35 de minute, pana se rumeneste deasupra si branza este inchegata bine.

Scoate-o din cuptor si lasa-o putin la racit in tava, apoi transfer-o pe un gratar cu tot cu hartia de copt si las-o sa se raceasca. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Pasca traditionala cu aluat de cozonac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

Xandrinne 1

28.04.2016, 08:17

CameliaR 1

12.05.2016, 11:37

Ce bine arata!

Steffy 1

09.04.2017, 17:22

Foarte bine arata! Imi spuneti, va rog, dimensiunea tavii? As vrea sa fac 2 bucati mai mici.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert cu cirese din dulceata de cirese negre amare

pe 08.11 la 16:18

Biscuiți din 3 ingrediente - Super rapizi și delicioși

pe 07.11 la 17:01

Brownie cu crema de mascarpone - Deliciul ciocolatos care te cucerește

pe 07.11 la 16:32

Ciuperci umplute cu spanac și cremă de brânză - Rapide și delicioase

pe 07.11 la 12:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Caty

2247 puncte

Bucataras Anca

500 puncte

Rocsi

452 puncte

Sidy

106 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]