Perisoare in sos de usturoi verde

de Merisor in Mancaruri cu carne, 29 Apr 2014 | 5153 vizualizari

 

Imi place sosul de usturoi verde, este o imbinare dintre ostropel si sosul bechamel, foarte placut la gust si bun la diverse preparate cu carne sau ciuperci.

 

INGREDIENTE

Pentru perisoare:

  • 1,500 Kg carne tocata(vita + porc)
  • 2 cepe galbene
  • 1 ceasca de orez(120 ml - ceasca)
  • 1/2 legatura patrunjel verde
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper macinat
  • 1/2 lingurita cimbru
  • 1/2 lingurita oregano
  • 2 oua
  • 2 litri apa pentru fiert perisoarele + 1 lingurita sare

Pentru sos:

  • 1 lingura ulei
  • 2 cepe galbene
  • 2 fire mari de usturoi verde
  • 2 foi dafin
  • 1 varf lingurita piper alb macinat
  • 1/2 lingurita boia de ardei dulce
  • 1/2 lingurita nucsoara
  • sare, dupa gust
  • 4-5 linguri faina
  • 2 linguri smantana
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Perisoare in sos de usturoi verde:

Pentru perisoare, amestecam carnea cu ceapa trecuta prin masina de tocat, patrunjelul tocat marunt, condimentele, orezul si ouale, omogenizam bine compozitia si incepem sa formam perisoarele de dimensiunea unei nuci.

Eu le fac mai maricele, cam XXL, si din lipsa de rabdare, dar imi place sa le vad mari in farfurie. :))

Punem intr-un vas apa la fiert cu o lingurita de sare grunjoasa, iar cand atinge punctul, de fierbere scufundam perisoarele in ea.

Inlaturam spuma care se va forma deasupra si lasam perisoarele sa fiarba aproximativ 30 de minute, sau in functie de carnea si orezul folosite. 

Trebuie urmarit sa fie si orezul fiert.

Intre timp preparam si sosul.

Punem intr-o tigaie uleiul la incins, si calim ceapa tocata solzisori, pana cand devine translucida, mestecand continuu, dar avem grija sa picuram din cand in cand si cate putina zeama in care fierb perisoarele.

Adaugam si usturoiul tocat marunt.

Intr-un bol, diluam faina cu putina apa rece, adaugam smantana, apoi picuram putina zeama fierbinte de la perisoare, omogenizam bine si o turnam in fir subtire peste ceapa si usturoiul din tigaie.

Mestecam continuu, asezonam cu condimentele si sare si adaugam treptat zeama, pana obtinem un sos mai subtire putin decat smantana.

Scurgem zeama de la perisoare si adaugam sosul peste ele.

Gustam si potrivim de sare si condimente, mai lasam 5-10 minute vasul pe foc, dupa care il dam deoparte si adaugam patrunjelul tocat marunt.

Este foarte bun si se poate servi alaturi de salata de legume, sau alaturi de rosii proaspete!

TIPS-URI

1

Cu zeama ramasa de la perisoare(daca ramane) se poate prepara o supa crema de rosii, sau de legume, care va fi o bunatate servita cu crutoane!

2

Nu lasati foile de dafin pana la finalul prepararii, vor deveni amare, scoteti-le dupa 10-15 minute!

Daca ti-a placut reteta noastra "Perisoare in sos de usturoi verde" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Perisoare cu sos de rosii si ciuperci