O prajitura usoara, fara prea multe ingrediente, fara coacere si timp de preparare scazut. Mousse-ul este usor si diafan, se topeste in gura, cu o usoara tenta acrisoara si parfum de mere si vanilie...
Pentru crusta: zdrobim biscuitii cu robotul de bucatarie, dar in asa fel incat sa ne ramana si bucatele mai mari de biscuiti sau ii puneti intr-o punga si ii zdrobiti cu sucitorul. Peste biscuiti adaugati mierea, untul topit si racit, laptele si scortisoara. Amestecati compozitia cu o spatula sa se amestece toate ingredientele, iar lapte puneti in funtie de cat de bine se leaga compozitia. Puneti amestecul intr-o tava rotunda cu inel detasabil unsa cu unt. Dati la frigider pentru o ora.
Pentru mousse:mixati albusurile cu zaharul pudra pana obtineti o bezea ferma lucioasa si care se tine de paletele robotului/mixerului. Puneti bezeaua pe baie de aburi, amestecati cu un tel tip para si lasati pana bezeaua se intareste, se ingroasa(ideea este ca bezeaua sa fie putin "coapta", sa nu fie albusurile crude).Se adauga esenta de vanilie, se amesteca si se da deoparte. Gelatina se pune la hidratat in putina apa rece, apoi se pune pe flacara foarte mica si se amesteca pana se dizolva complet. Se lasa sa se raceasca si se adauga peste piureul de mere. In piureul de mere se adauga 1-2 linguri bezea, se amesteca cu telul tip para pana la incorporarea ingredientele, se adauga treptat si restul de bezea si se amesteca usor sa scoatem cat mai putin aer din albusurile batute spuma. Se pune mousse-ul peste crusta data la rece, se niveleaza cu lama unui cutit, se bate putin tava de masa si se da tava la frigider pana a doua zi. Se portioneaza cu un cutit foarte bine ascutit se decoreaza dupa preferinte si se serveste.
Pentru decor am folosit: felii foarte subtiri de mar pudrate cu scortisoara si ciocolata alba topita pe baie de aburi...
Sa va fie de folos!
1
in loc de bezea se poate folosii si 200 ml smantana pentru frisca mixata
2
daca va grabiti cu desertul si vreti sa-l serviti in urmatoarele 2-3 ore, folositi mai multa gelatina...in felul acesta reduceti timpul dar nici nu veti obtine acceasi consistenta. Mousse-ul meu este "prins", dar nu foarte tare, se topeste in gura si nu are consistenta aceea de a sta tare din cauza gelatinei...