Prăjitura Greta Garbo reinventată

de Panacris in Prajituri, 24 Sep 2013 | 16331 vizualizari

 

O prăjitură minunată, ce stătea cuminte în lista de favorite, inspirată de Toamna07 și Miremic, originală din cartea de bucate a Silviei Jurcovan. Bineînțeles că am pus amprenta Panacris. ;)

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru foi:
  • făină albă de grâu 500 g,
  • unt La Dorna 80% grăsime 200 g,
  • ouă 2 bucăți,
  • smântână Napolact 15% grăsime 250 g,
  • zahăr pudră 100 g,
  • drojdie uscată Dr. Oetker 1 plic,
  • sare iodată un vârf de cuțit,
  • coajă rasă de la 1 lămâie,
  • opțional ulei de nuci cca. 25 ml.
  • Umplutura:
  • Dulceață de caise 300 g,
  • dulceață de afine 200 g,
  • nuci măcinate 200 g,
  • mac măcinat 200 g,
  • zahăr tos 200 g
  • Glazura:
  • ciocolată cu mentă 100 g,
  • ciocolată cu alune 100 g,
  • unt La Dorna 80% grăsime 50 g.
Portii: 24
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitura Greta Garbo reinventată:

Bineînțeles că m-am folosit de Maricica ;) În cuva mașinii de frământat, se pune untul topit, făina cernută, zahărul tos, ouăle bătute, coaja de lămâie, sarea, drojdia și smântâna, apoi se pornește mașina la programul de frământare (cca. 90 de minute frământare plus dospit;) Se mai ajută cu puțină făină sau ulei de nuci, dacă aluatul nu se ”adună” în primele 30 de minute.

Între timp se pregătește umplutura. Cele două feluri de dulcețuri se amestecă cu nuca, macul măcinate, plus adaosul de zahăr tos. După ce au trecut cele 90 de minute, se împarte alatul pufos în patru părți egale, cca. 300 g fiecare parte. Se tapetează o tavă înaltă cu foaie de pergament, apoi se pune prima foaie, o parte de umplutură și tot așa până se termină, iar ultima foaie să fie curată. Se lasă tava la cald pentru cca. 20 de minute, apoi se coace la cuptorul preîncălzit, la foc mic cca. 45 de minute.

Pentru glazură, cele două ciocolăți se rup în bucățele, apoi se topesc în vasul special la BainMarie, se adaugă untul și se amestecă energic până ce se încorporează. Glazura obținută se toarnă peste prăjitura rece.

Se lasă la răcit cca. 2 ore sau până a doua zi, apoi porționăm după gustul fiecăruia. Spor la treabă și poftă bună! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitura Greta Garbo reinventată" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec cu lămâie și mac - Rețeta simplă pentru un desert pufos și aromat

pe 11.04 la 09:43

Prăjitură cu morcovi și nuci - Deliciu aromat și pufos

pe 10.04 la 18:06

Pască fără aluat - Rețeta simplă și delicioasă pentru Paște

pe 10.04 la 10:56

Friptură de pui cu leurdă - Rețeta gustoasă și ușor de făcut

pe 09.04 la 08:39

Chec aperitiv - Rețeta savuroasă și sățioasă

pe 09.04 la 08:34

TOP
utilizatori

Valclaudia

1200 puncte

oanapl

1155 puncte

Rocsi

248 puncte

Gherca Daniela

205 puncte

mena29

100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Reteta de prajitura fina si aromata cu dulceata de prune si bezea cu nuca