Săptămâna trecută am vrut să prepar niște pulpe de pui la tigaie și m-am gândit să folosesc un sos alb, pe care-l apreciez în mod deosebit. Pentru ca sosul să fie și mai bun, n-am prăjit ceapa și usturoiul, ci le-am lăsat să se prepare înăbușit. În plus, am adăugat o roșie, care a dat sosului un gust dulce acrișor, foarte bun. Pe lângă o garnitură de cartofi natur, stropiți cu unt, pulpele au fost absolut delicioase.
Pulpele se curăță bine de tuleie și de pielițele tari de la bază, se spală în câteva ape și apoi se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă.
Se toarnă uleiul în tigaie și când se încălzește puțin, se pun pulpele. Se acoperă tigaia cu capac și se rumenenesc pulpele ușor, la foc mic, pe ambele fețe.
Între timp se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se mărunțesc.
Se spală roșia și se taie cubulețe.
Se alege, se spală, se zvântă și se toacă frunzele de pătrunjel.
Când pulpele s-au rumenit frumos pe ambele fețe, se adaugă: supa de legume, ceapa și usturoiul mărunțite. Se acoperă din nou tigaia și se prepară pulpele înăbușit. După 8-10 minute se adaugă roșiile tăiate cubulețe și pulpele se prepară în continuare, înăbușit.
Se curăță cartofii, se spală, se taie și se fierb, în apă sărată și la foc mediu.
Se condimentează smântâna cu: sare, piper și boia de ardei și cine dorește, adaugă și o lingură rasă de amidon alimentar. Se omogenizează compoziția de smântână, se subțiază cu câteva linguri de supă de legume și apoi se adaugă în tigaie, peste pulpe. Se mai ține tigaia cu pulpele pe foc încă 5-7 minute, după care se acoperă tigaia cu capacul, ca să rămână fierbinți.
Când cartofii sunt fierți, se strecoară de apă și se pun în farfurii. Se pun feliuțe de unt pe cartofii fierbinți și se presară pătrunjel tocat. Alături de garnitură se pune câte o pulpă și două-trei linguri de sos, cât încă sunt fierbinți.
1
În timpul preparării, întoarceți pulpele pe ambele fețe, ca să se rumenească frumos, mai întâi și apoi ca să se pătrundă bine, la fiert.
2
Cine vrea, poate prăji ceapa și usturoiul în ulei, înainte de a adăuga pulpele, dar este mult mai sănătos ca aceste legume să fie preparate înăbușit, fără prăjire.
3
Adăugarea amidonului alimentar este opțională, pentru îngroșarea sosului. Datorită cepei, usturoiului și smântânii, sosul va fi destul de consistent, chiar fără amidon.
4
Condimentele se pun, după gust, în smântâna care va fi adăugată spre sfârșitul preparării, pentru ultimele 5-7 minute.
5
Preparați mâncarea înăbușit, la foc mic, cu capacul pus pe tigaie. Astfel preparatul își va păstra gustul bun și aromele, iar timpul necesar gătirii se va scurta.