La un search pe google gasiti zeci de retete pentru prepararea lipiilor, la tigaie sau la cuptor (astea se usuca repede si trebuie scoase aproape deloc rumene), unele cu miere, altele cu iaurt sau lapte, cu praf de copt sau drojdie, pe masura ce le voi incerca pe toate voi mai posta alte variante explicand care sunt diferentele la produsul finit. Reteta aceasta este cea mai simpla (rapide sunt toate). Nu stiu daca este formula optima deoarece nu le-am incercat pe celelalte. Reteta simpla de lipii rapide la tigaie am preparat-o de 4 ori si mi s-a parut potrivita ca sa insoteasca frigaruile, avand gust de painica de casa si minune, se coc in doua minute. Nu este acel tip de lipie care se umfla ca o gogoasa (roti).
Ingrediente Reteta simpla de lipii rapide la tigaie
Preparare Reteta simpla de lipii rapide la tigaie
1.Intr-un vas gradat se masoara 125 ml apa calduta. Se adauga 1 lingurita de zahar, drojdia uscata, se amesteca si se lasa amestecul 10-15 minute sau pana face spuma. Se tine intr-un loc ferit de curent.
Atentie! Daca folositi drojdie uscata care nu necesita dizolvare in apa (dr. Oetker), nu va trebui sa faceti acest pas.
2.Intr-un castron incapator se pun 250 g de faina, se adauga sarea si uleiul.
3.Veti observa ca amestecul de drojdie, apa si zahar va face o spuma frumoasa. Adaugati amestecul umed la amestecul uscat de la pasul 2.
Incepeti sa framantati aluatul. Cand incepe sa se desprinda de vas si de mana, il scoateti pe blatul de lucru si continuati faramantatul cateva minute (2-3). Nu este necesar sa presaram faina pe masa. Voi daca folositi alte ingrediente urmariti daca cere faina pusa pe blat. Aluatul devine placut si usor de modelat.
4.Il puneti intr-un bol si il lasati cam 30 de minute sa creasca, intr-un loc ferit de curent. Se va acoperi cu o folie (uns in prealabil cu ulei), prosop sau capac.
5.Dupa acest timp, scoateti aluatul pe masa si il taiati in 5 bucati (20 cm diametru) sau in 4 daca le doriti mai mari .
6.Formati 5 bile si le lasati 5 minute la odihnit.
7.Pe masa intindeti cu sucitorul cate o lipie cat de subtire puteti (1.5 mm). Eu nu presar faina pe blat pentru ca nu se lipeste. Pe un blat infainat nu adera fiind mica, se lipeste de sucitor (chiar daca il infainam si pe acesta) si se intind un pic mai greu.
8.Incingeti bine la foc mediu o tigaie non aderenta, mai groasa, de preferat de fonta.
9.Foaia o puteti lua cu mainile direct, fiind mica nu se rupe, sau o rulati pe sucitor si o transferati in tigaia incinsa deruland-o (in cazul acesta cred ca trebuie putin infainata o parte).
10.Se coace circa un minut pe o parte si un minut pe cealalta parte.Le intoarceti cu o paleta.
11. Le depozitati intr-un prosop pliat, acoperite bine. Se consuma imediat, calde. Acum le-am facut alaturi de frigarui.
Sa va fie de ajutor!
Noi stim sa facem fel de fel de lipii
1
Ingredientele sunt pentru 5 lipii cu diametrul de 20 cm.
2
Eu am folosit acum faina tip 650.
3
Sunt bune consumate imediat cand sunt calde. Daca va raman, le tineti intr-o punga inchisa etans. Eventual se pot congela dar nu pentru multe zile.
4
Daca va ramane aluat crud, il ungeti cu putin ulei si il infoliati si congelati. Se poate folosi si peste o saptamana adus din timp la temperatura camerei. La decongelare il scoateti imediat din folie, altfel se uda.
5
Pentru un diametru mai mare impartiti doar in 4.
6
EDITEZ: Se poate inlocui uleiul cu cel de masline. Este recomandat ca uleiul sa se inlocuiasca cu 1 lingurita unt ca sa se pastreze moi mai mult timp
7
In loc de apa se poate folosi lapte.