Ceapa se toaca marunt. Dovlecelul si rosiile se taie cuburi mici.
Rosiile se adauga intr-un bol impreuna cu sucul de lamaie, 1 lingura de ulei si 1/3 din cantitatea de ceapa si se amesteca bine.
Se incalzeste putin ulei de masline intr-o cratita si se soteaza ceapa 3-4 minute pana devine transparenta. Se adauga usturoiul pisat si se mai lasa 1 minut. Se adauga orzo, se amesteca bine, apoi se adauga 400 de ml de apa fierbinte si cubul concentrat si se aduce la punctul de fierbere. Se reduce focul la minim si se lasa sa fiarba 10 minute pana cand orzo este gatit. Se mai adauga apa daca este nevoie. Se amesteca frecvent.
Intre timp, se incalzeste o tigaie la foc mediu, fara ulei si se adauga dovlecelul. Se gateste 7-8 minute pana se inmoaie si devine usor brun.
Se adauga 2/3 din cantitatea de pesto si dovlecelul peste orzo si se amesteca bine.
Se serveste imediat cu salata de rosii, frunze de rucola si restul de pesto.