Toamna, când frunzele de viță de vie nu mai sunt bune iar varza încă nu s-a murat, delicioasele sarmale pot fi învelite și în foi de varză dulce, care se găsește din belșug. Pentru ca să putem rula sarmalele, frunzele de varză dulce trebuie opărite în prealabil, în apă fierbinte cu sare. Sarmalele au la bază carnea tocată amestecată cu orez și cu alte ingrediente, învelită, de regulă, în foi de varză (proaspătă sau murată), de viță de vie, hrean sau ștevie etc. în formă de rulou. Dacă dorim ca sarmalele să fie de post, înlocuim carnea din umplutură cu ciuperci, soia, legume tocate și eventual păsat de porumb (crupe) în loc de orez. Cele cu păsat de porumb și hribi (uscați pe lespede, în cuptorul de pâine), sunt preferatele mele, de când eram copil. Erau specialitatea bunicii mele din partea mamei.
Din ingredientele de mai jos au rezultat 30 sarmale, ceva mai mari, deoarece am tăiat frunzele de varză, doar în două bucăți.
Rețetă românească.
Mai întâi se pregătesc frunzele de varză dulce, pentru sarmale. Într-un vas potivit, se pune apă la fiert cu 3-4 linguri de sare de bucătărie. Se îndepărtează cotorul la varză și eventual un rând de frunze și se scufundă în apa fierbinte, cu ajutorul unei spatule. Pe măsură ce se inmoaie, se îndepărtează foile de varză și se scot într-un vas. Se scurg de apă și se lasă la răcit. Se alege orezul, se spală bine, după care se pune într-o sită la scurs.
Între timp se curăță ceapa, se spală bine și se toacă mărunt. Se toarnă uleiul într-o tigaie și se pune ceapa la prăjit. După ce se înmoaie ceapa, se pune pasta de roșii și orezul și se lasă să se călească împreună, la foc mic, cam 10–15 minute, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăi. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. În loc de pastă de roșii, puteți folosi suc de roșii sau 2 roșii proaspete, dacă doriți.
După ce mixtul de ceapă, orez și pastă de roșii s-a răcit, se amestecă cu carnea tocată și se omogenizează. Se pune sare, piper și boia dulce, după gust. Dacă se dorește, se mai poate adăuga 1-2 cepe crude, tocate mărunt și/sau pastă de tomate, sau suc de roșii, în compoziție și se amestecă bine. Ceapa crudă adăugată, le va da sarmalelor un gust aparte. Dacă doriți, puteți să puneți și 1-2 ouă, în compoziția pentru sarmale, ca să lege mai bine. Eu nu am pus ouă.
După ce s-au răcit, frunzele de varză se taie în două sau în patru bucăți, în funcție de cât de mari sunt și se îndepărtează nervurile și cotoarele. Acestea, împreună cu „inima verzei”, se taie mărunt și se pun pe fundul vasului în care veți fierbe sarmalele, ca să nu se afume. La fiert, se pot pune bucăți de șoric, de slănină afumată, sau orice alte afumături ca să dea sarmalelor gust bun.
Umpleți frunzele de varză cu compoziția de mai sus, dar nu strângeți prea tare ca să poată fierbe cât mai bine și să nu se spargă. Așezați-le în vasul pregătit (vas de ceramică cu capac, vas de lut sau orice alt vas potrivit), iar deasupra puneți frunze de varză întregi sau tăiate mărunt. Turnați sucul de roșii și apă până ce le acoperă și puneți-le să fiarbă pe aragaz, pe plită sau la cuptor, la foc potrivit (mediu spre mic) ca să nu iasă compoziția din ele. Deasupra puteți pune și un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tablă) ca să împiedice sarmalele să se ridice la suprafață, să fie mereu acoperite și să fiarbă bine. Dacă scade apa, se mai adaugă pentru ca sarmalele să fie mereu acoperite. După 1-2 ore se oprește focul (se gustă dacă sarmalele sunt fierte!) și se lasă să se răcească cu capacul pus pe oală.
Dacă doriți, puteți servi sarmalele cu smântână și mămăliguță.
Poftă bună!
1
Puteți folosi boia de ardei iute, dacă vă place.
2
Puneți 1-2 cepe crude și sarmalele vor avea un gust aparte.
3
Pentru compoziție, în loc de pastă de tomate, puteți folosi 2-3 linguri de suc de roșii sau chiar 2 roșii proaspete.
4
Aveți grijă să nu ardeți ceapa deoarece devine amară.
5
Nu strângeți prea tare sarmalele, când le modelați, ca să nu se destrame la fiert.
6
Dacă frunzele de varză sunt mai groase sau au nervuri, presați-le cu dosul cuțitului, fără să le rupeți.
7
Când scade apa, mai adăugați, pentru ca sarmalele să fie mereu acoperite, să nu se usuce.
8
Puteți servi sarmalele cu smântână și mămăliguță, dacă vă place.
9
Dacă doriți, puteți să puneți 1-2 ouă, în compoziția pentru sarmale, ca să lege mai bine.