Va prezint varianta mea de sfintisori uriasi insiropati....
Intr-un vas mare pentru framantat cernem faina, facem in mijloc o gropita si asezam drojdia, iar sarea pe margine. Turnam si uleiul.
Punem ouale la mixer impreuna cu zaharul si mixam foarte bine, adaugam laptele putin caldut, vanilia si coaja de portocala. Mai amestecam, apoi turnam peste faina si incepem sa framantam aluatul.
Obtinem un aluat frumos de cozonac pe care il vom lasa la loc cald in bucatarie 30 de minute acoperit cu un servet. Cand fac cozonaci, mucenici, dau drumul la toate ochiurile de aragaz si fac foarte cald in bucatarie.
Dupa 30 de minute, luam aluatul il impartim in doua si intindem o foaie, ungem cu untul moale amestecat usor inainte peste tot si acoperim cu cealalta foaie de aluat. Cu sucitorul trecem usor peste toata foaia. Facem sul din ambele parti si pliem aluatul spre mijloc. Mai trecem o data cu sucitorul si il punem aluatul inapoi in vas.
Framantam in jur de zece minute a doua oara ( poate fi un picut mai greu pana se leaga aluatul din nou). Rupem bucati mari de aluat( cat palma) si facem un sul pe care il impletim in forma de opt. Asezam pe rand sfintisorii in tava tapetata cu foaie de copt. Ii ungem cu oul batut cu putina apa si-i dam la cuptor la foc potrivit( 180 grade electric), pentru 40-45 de minute. Ii scoatem si turnam siropul fierbinte, ii insiropam cu mult sirop apoi ii lasam zece minute sa traga bine siropul. Ii ungem cu miere si presaram nuca din blesug.
Siropul:
Punem pe foc apa impreuna cu zaharul dupa gust( sau mierea), adaugam si vanilia si-l infierbantam( nu-l fierbem).
Sunt extraordinar de gustosi....a doua zi sunt si mai buni si raman moi si buni cateva zile( asta in caz ca mai scapa ). Sunt foarte mari, un sfintisor cat trei- patru normali la un loc.