Povestea retetei de azi este simpla: este o reteta pe care am vazut-o/gustat-o mai demult, in Olanda, la o buna prietena, Anda. Am refacut-o de atunci de multe ori acasa, in Dublin, este senzationala si am decis sa o aduc astazi aici in special pentru cei care nu adora prea mult gustul de avocado dar care totusi vor sa mai dea o sansa acestui extraordinar de sanatos aliment.
Va ganditi ca totul pare foarte asemanator cu reteta de guacamole, insa nu e asa. Nu exista coriandru, nu exista ceapa rosie, nu exista rosii, de aceea acest spread este diferit.
Tin enorm ca din ce in ce mai multi oameni sa consume avocado si de aceea incerc sa fac acest aliment cat mai accesibil din punct de vedere culinar, cat mai prietenos.
Scoatem semintele de la ardeiul iute. In reteta originala se foloseste ardei iute verde, am preferat insa ardeiul iute rosu pentru culoare – gradul de iutenie este destul de mult asemanator. Semintele trebuie insa indepartate. Se marunteste apoi ardeiul iute, in bucatele cat mai mici.
Nu trebuie sa mai zic cum se scoate miezul de avocado copt: cu o lingura, se desprinde foarte usor de coaja.
Am pus apoi intr-un bol toate ingredientele (ceapa verde taiata rondele mici / patrunjelul tocat marunt) si am amestecat totul cu blenderul de mana. Acum – daca doriti un spread mai lichid, mai adaugati ulei de masline – dar aveti grija sa contrabalansati bine cu zeama de lamaie.
Si a iesit superb, extrem, dar extrem de fresh, usor iute, gustos al naibii de mult iar totul pus pe paine de calitate, prajita un pic a devenit divin.
Se face rapid, este sanatos din cale afara, este gustos pana la Dumnezeu, este extraordinar. Mi-a tremurat trupul de placere si de bine, multumindu-mi in limba stiuta doar de noi doi.