Székelygulyás, in romaneste gulas secuiesc, nu are nimic de-a face nici cu un gulas si nici cu secuii, ci cu o intamplare din Budapesta anului 1846 cu poetul si revolutionarul maghiar Petőfi Sándor si prietenul sau Székely József.
Cei doi au intrat intr-un mic restaurant din capitala Ungariei. Era deja tarziu, mancarea se cam terminase, iar chelnerul le-a spus mai are doar ceva rest de tocanita de porc si dintr-o fiertura de varza acra. Infometat fiind, Székely i-a spus sa le amestece si sa le-o aduca.
De atunci acestia comandau numai gulasul lui Székely, motiv pentru care a si fost introdus in meniu sub numele de székelygulyás, iar reteta a devenit, cu trecerea timpului, cunoscuta in Ungaria si tarile limitrofe.
Gulasul secuiesc se prepara atat cu varza acra cat si cu dulce. Eu am poftit pe cea dulce !!!
Pofta mare .!!!!
1
Daca folositi varza dulce puteti acri cu putin bulion de rosii . Eu nu am folosit .