2 zile de pauză sunt cam multe pentru vasul Zpeter! Urmează să-l exploatez încă 3 săptămâni;) revin cu mențiunea că, prin gătirea în vasele Zepter, legumele își păstrează calitățile nutritive și aroma! Așa că vă voi răsfăța papile gustative cu un drob de legume super delicios! ;) O rețetă un pic mai complexă, dar deosebită;)
Legumele şi zarzavaturile, alături de fructe, reprezintă una din principalele surse de vitamine şi minerale şi contribuie la aportul zilnic de carbohidrati şi fibre alimentare. Legumele sunt sărace în grăsimi şi lipsite de colesterol şi au un conţinut crescut de apă. Din acest motiv Vasele Zepter sunt ideale!
Legumele se curăță de coajă și se spală sub jet puternic de apă rece. Unul dintre dovlecei, se taie rondele și se prăjesc rapid în vasul Zepter cu 1 lingură de ulei. Apoi se scot și se lasă la odihnă.
Între timp legumele ( ceapa, ardeiul, dovlecelul și morcovul) se taie bucăți mari, se pun în vasul rece, se acoperă și se lasă la foc mediu, cca. 5 minute până ce se indicatorul de pe capac ajunge aproape de zone verde. Între timp vânăta se decojește, se taie bucăți mari se sărează, se lasă la odihnă cca. 10 minute, apoi se stoarec bine de zeama obținută, se trece sub jet de apă rece și se adaugă legumelor din vas, lăsându-se la fiert cca. 5 minute, apoi se oprește focul și se lasă cca. 10 minute deoparte.
Legumele fierte se strecoară de zeama obținută, se dau prin blender, apoi se amestecă cu griș și făină, se asezonează de sare, boia dulce de ardei, piper proaspăt măcinat și mărarul tocat mărunt. Se omogenizează, apoi compoziția rezultată se toarnă, în vasul Zepter, rece, tapetat cu foaie de pergament și feliile de dovlecel rumenite. Se pune vasul la gătit, la foc mediu, până ce indicatorul Termocontrolului ajunge în zona verde, cca. 10 minute. Se ridică capacul de cca. 3 ori, se șterge condensul obținut, iar după ce expiră timpul de coacere, nu se mai ridică capacul, cca. 20 de minute, până ce acul termocontrolului ajunge în zona crem.
Apoi se răstoarnă tarta și se servește caldă sau rece acompaniată de ciuperci marinate sau salată de sezon.
Poftă bună!