Fără dar şi poate că postul este o perioadă în care omul trebuie să-şi cerceteze mai mult sufletul şi mintea, iar asta pentru că detoxifierea nu este doar una a organismului, chir şi sufletul are nevoie de o hrană mai altfel, de rugăciune, de împăcare, de linişte.
Numai că pentru această stare de cercetare este nevoie şi de post trupesc, evident, unul care să nu fie impus, unul care să fie bineprimit şi folosit în aşa fel încât trupul să nu se îmbolnăvească.
Şi cum încă este post, am zis că e bine să gătesc ceva cu "carnea" postului, care nu-i alta decât ciuperca, banala ciupercă, cea are suplineşte cu brio carnea în multe momente ale vieţii.
Totul este foarte simplu. Am curăţat toate legumele şi le-m tocat. Menţionez că rădăcinoasele le-am dat pe răzătoarea mare pentru că se "topesc" mai repede şi crează un liant mai bun celorlalte ingrediente. Cipercile nu le-am decojit de pieliţă, doar le-am spălat sub jet de apă şi le-am tocat
Am călit legumele în uleiul încis, am adăugat apoi ciupercile şi am completat cu apă cât să acopere ingredientele, asta pentru că ciupercile îşi lasă şi ele zeamă.
Spre final am adăugat roşiile tocate şi usturoiul şi am potrivit de sare. Între timp am învârtit şi o mămăligă. Am servit cu gogonele murate.
Poftă bună!
1
în locul roşiilor se poate pune suc de roşii ori bulion
2
este de indicat să fie ceapă mai multă în tocăniţă pentru că-i dă un gust dulceag, foarte plăcut