Acest tort l-am pregatit din tot sufletul pentru aniversarea a celor 6 anisori de relatie :D
P.S, si de ce nu si a celor 5 luni de bucataras :P.
Blatul:
Separam ouale, batem albusurile spuma si le lasam deoparte, dupa care mixam galbenusurile cu zaharul pana devin spumose si isi schimba culoarea, adaugam dulceata si esenta de rom dupa care continuam sa amestecam.
Punem faina,praful de copt si amestecam bine. Adaugam albusurile batute spuma ,amestecand usor cu o lingura de jos in sus, pana compozitia devine omogena.
Punem in tava (eu am folosit rotunda ) si dam la cuptor pentru 20-25 de minute la 180°. Cand blatul este gata il lasam la racit.
Crema:
Punem laptele intr-o oala pe foc cu ciocolata, intr-un vas amestecam cacao cu zaharul si amidonul(puteti folosi si faina) in 2 linguri de lapte. Cand ciocolata s-a topit luam oala de pe foc si punem crema din vas amestecam cu un tel in continu astfel in cat sa nu se formeze cocoloase. Punem pe foc si lasam sa fiarba,continuand sa amestecam pana ajunge la consistenta dorita. Lasam crema la racit.
Siropul:
Punem apa cu zaharul intr-o cratita pe foc si cand da in clocot punem esenta de rom, lasam cateva secunde sa fiarba dupa care dam la o parte si lasam la racit.
Decor:
Topim ciocolata, luam bilutele de bignè si le trecem prin ciocolata(doar partea de sus) si presuram fulgi de ciocolata alba, lasam la racit in frigider pana la decorarea tortului.
Taiem blatul in doua, asezam o parte pe platou si il insiropam bine, punem crema si cealalta parte de blat, insiropam .
Luam cateva linguri de frisca si imbracam tortul (un strat subtire), dam la rece macar o jumatate de ora.
Dupa care deasupra asezam bilutele de bignè, in mijloc turnam ganas de ciocolata si pe margini ornam cu frisca.
Lasam tortul la rece cel putin 5-6 ore.
1
In blat se pot pune si 2-3 linguri de nuca sau alune macinate.