Sambata a fost ziua sotului meu , si am sarbatorit in familie cu acest tortulet .
Blat :
Prima data pregatim o tava rotunda cu pereti detasabili , diametru 20 cm . O ungem foarte bine cu unt sau punem hartie de copt .Pornim cuptorul la 180 grade .Separam ouale .Albusurile le batem spuma tare cu zaharul , adaugam galbenusurile si omogenizam foarte bine.Treptat adaugam faina , praful de copt, cacao si apa .Amestecam bine , prin rasturnare si turnam in tava .Nivelam si dam la cuptorul incins pentru 20 minute ( faceti testul cu scobitoarea) .Blatul copt il vom lasa sa se raceasca bine .
Crema :
Ciocolata o rupem bucati si o topim cu 100 ml frisca si un praf de sare . Atentie sa nu se arda. Cand este topita si omogena o lasam deoparte. Punem gelatina la inmuiat in 50 ml apa. Frisca ramasa o batem bine cu mixerul .Cand ciocolata este aproape rece , vom punem gelatin la inmuiat in 50 ml apa si o incalzim pana se dizolva. In frisca adaugam ciocolata si gelatin si omogenizam foarte bine .
Siropul :
50 ml apa si 2 linguri de coniac ( sau suc de fructe ) le amestecam intr-un pahar .Taiem blatul in doua parti si insiropam bine .
Partea de jos a blatului o asezam din nou in tava rotunda cu pereti detasabili si de jur imprejurul ei tapetam marginile detasabile cu capsuni taiati pe inaltime ( dintr-un capsune obtineti 3-4 felii) . Feliile de capsuni vor sta pe blat si rezemati de peretii tavii.
Turnam apoi o jumate din crema , nivelam si peste punem capsuni taiati cat doriti de mari , eu am taiat un capsune in 8-10 bucati . Peste turnam crema ramasa si nivelam . Asezam partea de blat ramasa si insiropam .
Glazura :
Ciocolata rupta bucati o punem la topit cu laptele . Cand este topita o turnam peste tort si nivelam .Dam la rece pentru vreo 2 ore.Deasupra am pus capsuni taiati in jumate si fulgi de migdale , dar se pot orna cu ce doriti .
1
puteti orna dupa cum doriti