Este un tort pregătit pentru aniversarea a 30 de ani de căsnicie a unor prieteni.Pentru că au preferat să fie cu ciocolată,m-am gândit ca cel mai bine s-ar combina cu menta şi nişte vişine din acelea foarte bune.
Nu am secţiune dar voi pune poze cu etapele de preparare.
Pentru că a fost o zi tare mohorâtă,pozele au ieşit destul de întunecate.
Sper însă ca reţeta mea să vă inspire.
Pentru blatul de tort(tava cu diametrul de 26 cm):
Pentru crema de ciocolata:
Pentru crema de mentă :
Pentru glazura de ciocolata:
Pentru coala(dantela) de ciocolata:
Pentru decor:
Am pregatit mai întâi blatul pentru tort.Un blat foarte simplu,o reteta pe care v-o recomand si o folosesc mereu la torturi.
De data aceasta l-am facut cu cacao,ca sa se potriveasca mai bine cu crema de ciocolata si menta.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Am tapetat tava cu hârtie de copt.
Ouale le-am mixat cu zaharul 15-20 de minute pâna si-au triplat volumul si paletele mixerului lasa urme în compozitie.
Compozitia trebuie sa încorporeze suficient aer pentru a obtine un blat pufos.
Am adaugat si vanilie.
Faina am amestecat-o cu sarea,praful de copt si cacaoa,apoi am încorporat-o cu ajutorul unui tel în trei reprize.
Va trebui amestecat cu multa grija cu miscari de rasturnare,pentru a nu pierde aerul din compozitie.
Am preîncalzit cuptorul la 180 de grade.
Am pus compozitia în tava si am lasat la cuptor pentru 35 de minute.
In primele 20-25 de minute nu se va deschide usa cuptorului,ideal ar fi de verificat doar la 30 de minute.
Am oprit cuptorul si am lasat blatul sa se raceasca în cuptor,apoi l-am scos pe un gratar.
L-am taiat a doua zi.
Pnetru crema ce mascarpone cu menta,am topit ciocolata împreuna cu frisca pe baie de aburi,apoi am adaugar siropul de menta câte putin ca sa n-o subtiem prea tare.
Am lasat sa se raceasca compozitia.
Crema Mascarpone am mixat-o cu zaharul pudra,apoi am pus treptat ciocolata racita.
Am maruntit ciocolata si am pus-o peste crema.
Am lasat crema la frigider pâna la asamblare.
Am pregatit apoi crema de ciocolata.
Ciocolata am topit-o cu frisca pe baie de aburi,am adaugat romul si am lasat sa se raceasca.
Untul l-am mixat cu zaharul pudra,apoi am adaugat ciocolata racita.
Blatul l-am taiat în doua locuri,pe orizontala,peste primul blat am pus crema de menta,peste al doilea blat am pus crema de ciocolata si visinele,apoi am pus cel de-al treilea blat.
In exteriorul tortului am pus crema de ciocolata.
L-am lasat la frigider pâna am prtegatit glazura si coala(care ar fi trebuit sa fie o dantela) de ciocolata.
Pentru coala de ciocolata,am topit ciocolata pe baie de aburi si dupa ce s-a întarit putin,am facut diferite forme pe fâsiile de hârtie pregatite.
Hârtia trebuie sa fie suficient de lunga pentru a îmbraca circumferinta tortului.
Eu am taiat doua fâsii pentru a lucra mai usor cu ea.
Când ciocolata s-a întarit atât cât sa nu curga,am luat cu grija hârtia si am „lipit-o” pe marginea tortului.
Am pus la frigider pâna s-a întarit,apoi am desprins usor hârtia.
Pentru glazura am topit ciocolata si am adaugat frisca si lapte pâna la consistenta dorita.
Laptele îi va da un luciu mai frumos decât frisca.
Am pus deasupra glazura si dupa ce s-a întarit,am ornat cu crema de menta,tablete de ciocolata cu menta si bilute argintii.
Poftă bună !!!!