Pentru cei 30 de ani impliniti astazi, se preta numai un tort caloric :) Asa ca l-am facut cu ciocolata si unt de arahide, o combinatie pe placul meu.
Pentru blat:
Pentru crema de alune:
Pentru crema de ciocolata
Pentru blat batem albusurile spuma tare cu un praf de sare iar galbenusurile cu zaharul. Cand galbenusurile devin pufoase, adaugam uleiul in fir subtire, ca la maioneza, apoi apa, fara a ne opri din mixat. Adaugam faina amestecata cu cacaua si praful de copt, amestecam, apoi adaugam romul si albusurile in doua etape, amestecand usor, cu miscari de jos in sus. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pana trece testul scobitorii. Se lasa la racit complet apoi se taie in trei. Pentru crema de ciocolata, punem frisca si zaharul pe foc pana da in clocot, dam deoparte si adaugam vanilia si ciocolata, amestecam pana devine lucioasa.
Pentru crema de alune, mixam timp de 2-3 minute untul moale si untul de arahide pana se omogenizeaza, apoi cu mixerul pe treapta 1, adaugam putin cate putin zaharul cernut. Cand obtinem un amestec pufos, adaugam smantana si mai mixam 4-5 minute la viteza mai mare. Pe prima foaie a blatului ungem un strat de ciocolata(lasam 2-3 linguri pentru decor) apoi altul de crema de alune, repetam la fel si cu a doua foaie, lasand cam jumatate din crema pentru decor. Imbracam tortul intr-un strat subtire de crema de alune, ornam cu ajutorul unui posh dupa bunul plac, stropim si cu restul de crema de ciocolata. Am mai folosit pe margini si fulgi de ciocolata.