Este un tort racoros, bogat in fructe de sezon si care merge perfect pe caldura aceasta!
Pt.blat:
Pt. crema:
Pt.sirop:
Pt.ornat:
Blatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga pe rand zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul, apoi se toarna in fir subtire peste spuma. Se amesteca usor, apoi se toarna faina in 2-3 reprize, amestecand cu miscari usoare de jos in sus pana la omogenizare. Se toarna intr-o tava rotunda de tort si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 30-35 de minute. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasa, de preferabil peste noapte. Blatul se taie in doua pe orizontala.
Crema: Ciresele se spala si se curata de samburi. Capsunile se spala si se rup coditele. Iaurtul se amesteca cu 120 g zahar pudra vanilat. Frisca se bate cu restul de zahar pudra pana se intareste. Gelatina se pune la inmuiat in 100 ml apa, apoi se incalzeste usor pana se dizolva granulele. Se amesteca iaurtul cu frisca, se toarna gelatina si se omogenizeaza. Se adauga ciresele rupte in doua. Se amesteca usor.
Sirop: Se prepara un sirop din apa, zahar si coaja rasa de portocala.
In tava in care s-a copt tortul, se aseaza o parte a blatului. Se insiropeaza. Peste blat se pun capsunile taiate in jumatate si cu partea taiata in jos. Se toarna apoi crema, se niveleaza si se aseaza cel de-al doilea blat insiropat. Se da tortul la rece pentru a se întări crema, de preferat peste noapte.
Smantana pentru frisca se mixeaza bine cu zahărul pudra vanilat. Se unge tortul cu un strat subtire de frisca. Deasupra, pe mijloc, se aseaza capsunile si ciresele. Se prepara jeleul conform instructiunilor si se toarna peste fructe. Cu restul de frisca se orneaza tortul, facand moatze sau trandafiri sau dupa imaginatie. Se da la rece inainte de a fi servit.
Pofta buna!
1
Se pot folosi oricefel defructe de sezon
2
Se poate orna dupa preferinte si imaginatie.