Tort cu dulce de leche si cocos rumenit

de Lia_ in Torturi, 12 Aug 2013 | 4340 vizualizari

 

Sper ca aceasta reteta sa fie o alegere buna pentru prima mea postare. Caramel + cocos a fost combinatia castigatoare. Zic eu ca este diferita la categoria caramel.

 

INGREDIENTE

  • Masura canii =240ml
  • PENTRU ALUATUL DIN ZAHAR BRUN
  • 1 pachet de unt scos din timp si lasat la temperatura camerei (moale)
  • 1 cană de zahăr brun-inchis
  • 2 oua
  • 3/4 cană făină
  • 3/4 linguriță praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/4 linguriță rasa de sare
  • 1/2 cana lapte integral
  • PENTRU ALUATUL DE CACAO
  • 1 cana de zahar alb
  • 1/4 cana ulei
  • 1 ou
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1/2 cana lapte
  • 3/4 cana + 2 linguri faina
  • 1/2 cana + 2 linguri cacao
  • 3/4 linguriță praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță rasa de sare
  • PENTRU CREMA CARAMEL
  • 1 conserva de lapte condensat (neaparat sa contina zahar) sau preparati echivalentul dulce de leche ca aici: http://www.e-retete.ro/retete/pastel-de-cuatro-leches dar din alte cantitati: 1 l lapte gras, 200ml smantana lichida, 480g zahar, 1 varf bicarbonat, 1 varf sare, din care veti opri un borcan pt ca tot e mult.
  • 2 linguri extract de vanilie
  • 200 g unt scos din timp si lasat la temperatura camerei (moale)
  • 1/2 linguriță rasa de sare
  • 1 cană de nucă de cocos (granulatie mare) rumenita (voi explica cum)
  • PENTRU TOPPING
  • 1 + 1/2 cana nucă de cocos rumenita
  • 75-100 g ciocolata topita
Portii: 16
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu dulce de leche si cocos rumenit:

PREPARARE DULCE DE LECHE:

(preparati-l cu o zi inainte)

1. Așezați conserva de lapte condensat (cu continut de zahar) nedeschisă intr-o oala și scufundata aproape in intregime in apa pt 4 ore la foc foarte mic si completand mereu apa care se evapora. Completati cu apa fierbinte, nu rece.

2.Deschideti conserva abia dupa ce s-a racit altfel e periculos.

Eu n-am gasit la supermarket-urile din zona laptele condensat la conserva asa ca l-am facut dintr-un litru de lapte gras, 200ml smantana lichida, 480g zahar, 1 varf bicarbonat, 1 varf sare dupa metoda de preparare sugerata aici: http://www.e-retete.ro/retete/pastel-de-cuatro-leches. Trebuie sa fie destul de inchegat altfel va curge. Focul la aragazul meu dat la cel mai mic e foarte slab si a durat mai mult de 3 ore fierberea. Atentie la punctul critic spre final pentru ca se intareste repede.

PREPARARE ALUAT DE ZAHĂR BRUN:

1.Într-un castron incapator se freaca 1 pachet de unt scos din timp si lasat la temperatura camerei (moale) cu 1 cana de zahăr brun inchis până se deschide la culoare avand un aspect pufos.

2.Se adauga cele 2 oua pe rand batand bine dupa fiecare.

3.Intr-un castron mediu combina 3/4 cana faina +3/4 lingurita praf de copt+1/2 lingurita bicarbonat de sodiu +1/4 linguriță rasa de sare. Pastrati castronul gol pt amestecul de faina de la aluatul 2 de cacao.

4.In amestecul cu unt adauga alternand amestecul de faina si ½ cana lapte integral, la un moment dat turnam  tot restul de lapte si terminam cu amestecul de faina.

5. Pune aluatul deoparete in asteptare.

6.E momentul sa incepeti sa incalziti cuptorul la 180 grd.

PREPARARE ALUAT DE CACAO:

1. Într-un castron incapator se freaca 1 cana zahar cu ¼ cana ulei .

2. Adaugati 1 ou, apoi 1 lingurita extract de vanilie, amestecati cat aveti rabdare si apoi adaugati 1/2 cana lapte.

3. Intr-un castron mediu amestecati (3/4 cana + 2 linguri)  faina, (1/2 cana + 2 linguri),  3/4 linguriță praf de copt, 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu si 1/2 linguriță rasa de sare.

4. Pe rand si incet, incorporati amestecul de faina in amestecul umed si amestecati pana sunt bine combinate.

COACEM BLATUL:

1.O forma de cozonac „guguluf” mare sau de tort ca a mea se unge cu unt sau ulei si se tapeteaza cu faina. Pe fund am pus hartie de copt pt. siguranta.

2.Turnati mai intai pe cel de zahar brun si deasupra celalalt.

3.Reglati temperatura cuptorului cam la 180 grd sau cum stiti voi ca e potrivit ca sa nu ardeti si sa coaceti frumos acest blat (cam 50-60 minute) dar faceti testul cu scobitoarea.

4.Se scoate din cuptor (dar lasati focul la cuptor arzand la minim pt ca ne trebuie incins pt pasul urmator)

5.Se lasa in tava sa se raceasca pt 15 minute, apoi se scoate din forma rasturnandu-l pe un platou cu fundul in sus si se lasa sa se raceasca complet.

PREPARARE CREMA CARAMEL:

1.In cea mai mare tava de cuptor pe care o aveti, puneti hartie de copt si raspanditi pe ea 2+1/2 cani de nuca de cocos. Se baga la cuptorul bine incins la 180 grd si se prajeste aproximativ 6 minute sau pana se ajunge la culoarea dorita.

2.Amestecati Dulce de leche pregatit cu o zi inainte, sau daca il faceti in aceeasi zi sa fie rece, cu 2 linguri extract de vanilie,  200 g unt scos din timp si lasat la temperatura camerei (moale), 1/2 linguriță rasa de sare si frecati 3 minute. Daca faceti caramel din mai mult decat o cutie (varianta 2 dupa reteta indicata in link-ul de la inceput) mai opriti din cantitate intr-un borcan (se va folosi la alte preparate gen orez cu lapte, inghetata, etc) pentru ca este prea mult.

3.La final incorporati 1 cană de nucă de cocos rumenita la cuptor.

4.Dati la rece in timp ce se raceste complet blatul dar nu mai putin de 1 ora.

 ASAMBLARE:

1. Imbracati blatul deasupra si pe laterale, cu crema de caramel.

2. Balotati cu 1+1/2 cana nuca de cocos rumenita ramasa, deasupra si pe laterale apasand usor pt fixare cu un cutit lat.

ORNAREA CU CIOCOLATA:

1. Topiti  75-100 g ciocolata intr-un vas la bain marie, in nici un caz direct pe flacara. Varianta 2: topiti  in cuptorul cu microunde, amestecand la intervale de 30 secunde.

2. Punem ciocolata topita in ustensila de ornat cu capatul cel mai ingust sau daca n-avem, taiem un coltisor dintr-o punga mai groasa practicand un orificiu de 4mm si desenam dungi peste toata prajitura.

Se taie dupa ce s-a racit foarte-foarte bine, de preferinta a doua zi cand crema se taie fara sa se prinda pe cutit.

Savurati cu placere!

 

TIPS-URI

1

Data viitoare as face o data si jumatate aluatul de zahar brun si doar jumatate din cel de cacao pt ca la copt invadeaza cel de cacao si predomina.

2

Pudra de cacao sa aiba o culoare medie, cea neagra da un gust prea amarui.

3

Nu exagerati cu prajitul cocosului. Eu l-am mai amestecat cu din cel alb crud pt. balotaj.

4

Rezulata cca. 16 portii deoarece se consuma felii subtiri fiind un desert foarte consistent. Se portioneaza dupa ce s-a racit foarte-foarte bine, de preferinta a doua zi cand crema nu se mai prinde pe cutit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu dulce de leche si cocos rumenit" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema de dulce de leche si fistic