Cred că cea mai bună introducere este un filmuleţ găsit şi care m-a impresionat foarte tare.
http://www.youtube.com/watch?v=KkXMLchHHSw
La mulţi ani Maicuţa mea!!! Sa fii sănătoasă şi să mai serbăm multe aniversări împreună.
http://www.youtube.com/watch?v=aqyXnsj2EE8&feature=related
Tare aş fi dorit să pot să fac un tort aşa cum ar fi meritat,dar uneori prea multă străduinţă nu-i prea bună.
Pregatim rulada:
Se separa ouale.Galbenusurile se amesteca cu cele doua linguri de ulei,ca si la maioneza.Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.Cand am obtinut o spuma ferma,adaugam pe rand cele patru linguri de zahar,cele doua linguri de apa fierbinte.E timpul sa incorporam si galbenusurile amestecate cu ulei.De data aceasta amestecam usor cu o lingura,ca sa nu pierdem aerul din compozitie.Punem si aromele,apoi incet faina amestecata cu praful de copt.La fel amestecam usor cu o paleta.
Asezam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Eu am folosit o tava mare de 42x29 cm.
Punem tava in cuptorul preincalzit la foc mediu pentru 20 de minute.Verificam cu scobitoarea cand este copt blatul.
Scoatem tava din cuptor,desprindem usor blatul de pe hartia de copt si rasturnam cu grija pe o alta hartie de copt pe care am presarat zahar pudra.Rulam cu grija foaia cat inca este calda,impreuna cu hartia de copt,avand grija sa n-o rupem.Acoperim cu un prosop si lasam sa se raceasca.Desfacem apoi foaia si ungem cu dulceata pe care am incalzit-o foarte putin.Astfel se va subtia putin si o intindem mai usor.Rulam din nou si o lasam la rece pana in momentul in care o vom taia felii subtiri.O vom folosi pentru marginea tortului.
Pentru blatul de tort,procedam la fel ca si pentru foaia de rulada,doar ca la final adaugam si cele doua linguri cu seminte de mac si coacem in forma rotunda cu peretii detasabili.Forma in care vom asambla ulterior tortul.
Crema de mascarpone si ciocolata:
Gelatina o hidratam cu putina apa rece.
Galbenusurile le mixam cu zaharul,adaugam apoi siropul de lamâie si punem vasul pe baie de aburi.Amestecam pana cand zaharul s-a topit si crema s-a ingrosat.Luam vasul deoparte si punem ciocolata maruntita.Amestecam energic pana cand aceasta se topeste.
Incalzim gelatina la microunde,doar pana devine fluida(nu o fierbem)si o punem in crema cand este inca calduta.
Mixam crema mascarpone si apoi o amestecam cu crema de galbenusuri racita.
Batem si frisca.Eu am folosit frisca neindulcita pentru a putea controla cat de dulce sa fie crema.Se mai adauga zahar la frisca dupa gustul fiecaruia.
Incorporam usor frisca in crema de mascarpone.
Asezam blatul de tort pe un platou,il insiropam(cu siropul obtinut prin fierberea ingredientelor),asezam inelul formei in care am copt blatul,in interiorul ei punem o folie alimentara.De jur imprejurul formei asezam feliile de rulada cu dulceata.Peste blat asezam crema de mascarpone si dam la frigider.
Peste crema de mascarpone presaram fructe de padure.Punem din nou la frigider.Intre timp pregatim crema de fructe de padure.
Crema de fructe de padure:
Am folosit fructe congelate.Dupa ce le-am lasat sa se dezghete,le-am pus in blender si le-am pasat.Dupa care le-am trecut printr-o sita pentru a elimina semintele din mure si zmeura.Nu-mi place deloc sa le simt si vroiam sa obtin o crema foarte fina si aromata.
Gelatina o hidratam cu putina apa rece.
Mixam si frisca.Nu e nevoie sa fie foarte tare,doar sa aiba consistenta.
Iaurtul il mixam cu laptele condensat,apoi adaugam piureul de fructe de padure. Incalzim gelatina la microunde si o incorporam in amestecul de fructe.
Asezam crema de fructe de padure in forma ,peste crema de mascarpone.Dam din nou la frigider pentru cateva ore.Eu am lasat peste noapte.
Scoatem inelul formei si ornam cu frisca si fructe.