Un tort festiv, fin si bun pentru iubitorii de menta si ciocolata! Nu e greu de facut daca urmati instructiunile si pozele pas cu pas.
Albusurile le batem spuma cu un varf de sare. Adaugam zaharul si mixam 2-3 minute, apoi adaugam pe rand galbenusurile, laptele si uleiul mixand dupa fiecare. La final incorporam faina amestecata cu cacaua si praful de copt folosind o spatula sa nu se lase spuma.
Turnam compozitia intr-o tava rotunda cu diametrul de 24 cm, tapetata cu hartie de copt si unsa pe margini cu unt si dam la cuptorul preincalzit la 170 de grade timp de aprox 30 de minute.
Verificam cu o scobitoare daca blatul este copt.
Scoatem din cuptor si lasam la racit apoi scoatem pe un platou si taiem blatul in doua.
Crema de ciocolata: amestecam intr-un vas frisca lichida neindulcita cu zaharul si punem pe foc pana da in clocot. Luam de pe foc si adaugam ciocolata bucatele si amestecam pana se topeste ciocolata. Dupa ce s-a racit putin, dam crema la frigider timp de o ora. Cand o scoatem din frigider o mixam cu mixerul la inceput la viteza mica apoi la viteza mare pana obtinem o crema foarte fina si spumoasa. Separat mixam 150 ml frisca si adaugam treptat crema de ciocolata peste frisca mixand la treapta cea mai mica sau amestecand cu un tel.
Crema de menta: procedam exact ca la crema de ciocolata doar ca adaugam siropul de menta dupa ce s-a topit ciocolata.
Asamblare:
- asezam prima foaie de blat pe un platou si o insiropam cu jumatate din cantitate de sirop
- asezam inelul de la tava de tort peste foaia de blat
- ungem blatul cu mai bine de jumatate din crema de ciocolata
- urmeaza un strat din crema de menta ( punem deoparte aprox 4 linguri)
- peste crema asezam cea de a doua foaie de blat pe care o insiropam cu restul de sirop
- ungem deasupra cu un strat de crema ( cam doua linguri am pastrat pentru a da un strat si de jur imprejur)
- dam la frigider aprox. o ora apoi scoatem din frigider, indepartam inelul de la tava si ungem pe laterale cu crema
Mixam 150 ml frisca si adaugam in ea crema de menta pastrata si 1-2 linguri sirop de menta (eu am adaugat si un strop de colorant alimentar pentru a avea o nuanta mai verde)
Cu un pos sau o seringa, facem trandafirasi pe laterale si deasupra, iar in mijloc taiem bucatele mici de ciocolata cu menta.
Pastram tortul la frigider minim 2 ore inainte de servire.
Este destul de multa munca la acest tort cu menta si ciocolata, insa rezultatul o sa fie cu siguranta unul multumitor.
1
In loc de sirop de menta puteti folosi si esenta de menta
2
Pentru trandafiri am adaugat un strop de colorant