Un tort cu ciocolată este întotdeauna un dulce savuros apreciat de toată lumea. Poate fi alegerea perfectă atunci când sărbătoriți pe cineva drag. O cremă fină sau poate două, parfum exotic de cacao, blaturi ciocolatii, umede și aerate... Ce poate fi mai delicios?
Green Sugar mi-a întins din nou o mână de ajutor și m-a ajutat să duc misiunea la bun sfârșit, iar draga mea Timea m-a inspirat, astfel, reușind să fac cea mai bună combinație de blaturi și creme.
Am amestecat ingredientele uscate într-un vas încăpător.
Într-un alt castron am mixat albușurile spumă tare, apoi am redus viteza mixerului la minim și am adăugat gălbenușurile și ingredientele lichide.
În compoziția obținută am început să adaug treptat mixul uscat pentru blat.
La final am adăugat cei 240 ml de ciocolată caldă pe care, în prealabil, am adus-o la punctul de fierbere.
Am împărțit compoziția în două părți egale.
Am pus jumătate din compoziție într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie și am copt blatul în cuptorul preîncălzit, timp de aproximativ 20 de minute la o temperatură de 170 de grade.
După ce am copt ambele blaturi, le-am lăsat să se răcească pe un grătar. Când s-au răcit le-am înjumătățit, astfel, obținând 4 blaturi ( în imagine apar 8 blaturi deoarece eu am făcut două torturi în același timp ).
Crema nr. 1
Am pus zahărul și frișca lichidă într-o cratiță și le-am încălzit până când zahărul s-a topit complet. Am amestecat continuu.
Am luat cratița de pe foc și am adăugat păstaia de vanilie și ciocolata. Am amestecat continuu pentru a le încorpora.
Am pregătit untul și l-am încorporat în crema călduță.
Cu ajutorul mixerului am mixat crema până când a devenit pufoasă.
Mențiune:
Crema nr.1 am pregătit-o de două ori putându-se folosi atât mixată, cât și în varianta nemixată. Pe fiecare blat am așezat câte un strat din ambele creme.
Crema nr. 2:
Am omogenizat foarte bine ouăle cu zahărul și cacaoa cernută. Compoziția obținută am amestecat-o continuu pe bain marie până când a căpătat consistență. Am încorporat ciocolata și am lăsat-o să se răcească. Între timp am bătut untul pentru a deveni cremos.
Când compoziția cu cacao s-a răcit am turnat-o peste unt și am mixat la viteză mare până când s-a omogenizat. Am lăsat-o 10 minute la frigider.
Am îmbrăcat tortul în această cremă, păstrând o mică parte din ea pentru ornat.
Crema trebuie să fie foarte fermă, să nu curgă.
Pentru glazura ganache am pus frișca lichidă și ciocolata într-un vas pe bain marie. Am omogenizat iar la final am adăugat untul. Am turnat glazura peste tort astfel încât mici firișoare de ciocolată să de prelingă de jur împrejur. Am ornat tortul și l-am pus la rece pentru câteva ore.
Poftă bună!
1
Nu este necesar să îniropați blatul deoarece este un blat destul de umed.