Acest tort este dedicat surorii mele care si-a aniversat ziua de nastere.De aceea i-am si dat numele ei.Am vrut sa fac o combinatie de arome care sa se potriveasca firii ei blânde dar tenace,asa ca am ales cafeaua pentru blat,piure de castane fin si aromat pentru crema,alune de padure si totul „imbracat” cu o banda de ciocolata.Banda de ciocolata cu „pocnitori” m-a obsedat de cand am vazut-o la Miha,foarte mari emotii mi-a dat insa „confectionarea” ei.Am sa-i spun inca o data La multi ani surioarei mele dragi si am sa va dedic si voua ,dragi bucatarasi,acest tort,impreuna cu multumiri pentru frumoasele cuvinte la implinirea unui an de bucatareala.
Blat:
Crema:
Sirop de fructe de padure pentru insiropat blatul
Decor:
Banda de ciocolata:
Blat:
Untul,zaharul,cacaua,cafeaua si laptele se pun intr-un vas pe foc si se lasa sa dea doua -trei clocote.
Stafidele le punem la inmuiat cu putin rom.
Se lasa la racit.Se separa ouale.Dupa ce amestecul s-a racit complet,se adauga pe rand galbenusurile.Apoi faina si praful de copt.La final incorporam albusurile batute spuma tare,amestecand incet cu o paleta.Adaugam si stafidele,pastram cateva si pentru crema.
Punem compozitia intr-o tava rotunda,tapetata cu hartie de copt si lasam la cuptor 35 de minute.Lasam pe un gratar sa se raceasca.
Crema:
Mixam frisca si o lasam la frigider.Topim ciocolata cu laptele condensat pe bain marine.
Mixam untul,adaugam ciocolata dupa ce s-a racit putin,apoi piureul de castane.
Adaugam stafidele inmuiate in rom si alunele de padure.Cateva alune le punem in ciocolata,le vom folosi la décor.
La final incorporam usor frisca batuta.
Taiem blatul pe orizontala,obtinand astfel trei foi de blat.Insiropam cu sirop de fructe de padure,pentru a mai atenua putin gustul puternic de cafea.
Punem crema intre straturile de blat.Imbracam in frisca si pe margini,astfel vom putea lipi banda de ciocolata.Lasam la frigider pana cand pregatim banda de ciocolata.
Pentru aceasta,taiem o fasie de folie putin mai lata decat inaltimea tortului.
Punem ciocolata impreuna cu untul si laptele la topit.Dupa ce s-a racorit putin,o asezam pe folie,intr-un strat suficient de gros ca sa acopere “bulele” din folie.lasam sa se intareasca.Va trebui s-o lasam atat cat sa ramana destul de maleabila cat sa se muleze pe tort,dar nici sa nu fie prea moale si sa curga.
Asa cum am spus,foarte mari emotii mi-a dat aceasta banda,dar in final cred ca rezultatul a fost acceptabil.
Punem din nou la frigider,pana cand banda de ciocolata se va intari ca sa putem dezlipi folia.
Dupa ce inlaturam folia,putem sa ornam cum dorim.Eu am folosit frisca,alune de padure,bilute de ciocolata si bomboane raffaelo cu crema de alune.
Chiar îi înteleg pe cei care urasc sa scrie reteta,vazand atata reteta ai putea crede ca tortul asta e cine stie cat de complicat si nu-i deloc asa.
Pofta buna!!!!!