De foarte mult timp pregatesc postarea asta... Este una din retetele pentru care nu am masuri exacte.. dar voi incerca sa explic cat de bine pot!
Laptele muls, strecurat si nefiert se lasa 12 ore, apoi se aduna „caimacul” format. Cantitatea de smantana formata este in functie de grasimea laptelui.. la noi a fost vorba de cca 8 litri de lapte.
Se pune "caimacul" intr-o sticla de plastic curata, se adauga si apa. Se pune dopul pet-ului si se „bate” in pozitie orizontala, de la stanga la dreapta si invers, cca 1 ora - 1 ora jumatate. Bine ar fi sa aveti ceva de vazut la tv.. ca sa treaca timpul :) In cazul meu „Anatomia lui Grey” :p
In acest rastimp veti observa cum se separa straturile, iar untul incepe sa se adune.
Cand zerul a ramas curat (sau aproape curat, depinde de rabdarea fiecaruia), se pune compozitia din sticla intr-o sita deasa, se lasa putin sa se scurga, apoi se aseaza intr-un vas ptr frigider.
Si.. gata untul!!
Rezista foarte bine la frigider 2 saptamani!!