VARZA A LA CLUJ II

de mihaelar63 in Mancaruri cu carne, 20 Mar 2016 | 7053 vizualizari

 

 Buna mancarica varza asta a la Cluj . Eu mananc de cand ma stiu , doar in Cluj sunt nascuta .Am invatat sa o prepar de la mama si de la bunica .Veneam de la scoala si cum intram recunosteam mirosul imbietor din cuptor . Exclamam fericiti ,, mama ne-a facut prajitura cu varza !!! "" :D Ce sa va spun ca primeam cate o portie zdravana in varf cu un mot mare de smantana .   Reteta originala dupa cum si eu o stiu se prepara cu varza verde . Este foarte gustoasa preparata si cu varza acra .
 

 

INGREDIENTE

  • 1 -[1 kg ]varza verde indesata,cu frunze subtiri
  • 100 ml ule/sau untura proaspata de porc
  • 1 lingurita cimbru uscat maruntit
  • 2 crengute marar
  • sare
  • piper
  • 300 gr orez
  • 1 kg carne amestec porc+vitel [ de casa ]
  • 2 cepe galbene
  • 3 cepe verzi
  • 1 lingurita boia de ardei
  • 1 cana bulion de rosii [ de casa ]
  • 100 ml ulei
  • sare
  • 500 gr ceafa de porc afumata
  • smantana pentru servit
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA VARZA A LA CLUJ II:

  1. Curatati varza de primul strat de frunze si treceti rapid prin jet de apa rece .
  2. Taiati varza fideluta si o caliti in ulei . Sarati si adaugati cimbrul ,  crengutele de marar si piper .
  3. Amestecati si turnati o jumatate pahar cu apa . Astfel varza se va patrunde mai repede .
  4. Varza se caleste maximum 10 minute . In partea a doua  a prepararii se va gati si  la cuptor . Scoteti crengutele de marar si le aruncati .
  5. Fierbeti orezul in multa apa cu sare .Respectand timpul de fierbere inscris pe ambalaj .  Clatiti  cu apa rece . Eu am folosit orez prefiert cu bob lung . 
  6. Am curatat , spalat cepele . Le-am tocat cu ajutorul robotului de bucatarie .
  7. Se caleste ceapa usor pana devine translucida . Se aduga carnea , sare , bulion si boia de ardei . Amestecati si lasati la fiert tot cam 10 minute.
  8. Opariti ceafa afumata doar daca aceasta este mai sarata . Eu am avut o bucata de ceafa proaspat afumata pe care am feliat-o .
  9. Urmeaza ansamblarea in straturi . Intr-un vas pentru cuptor pulverizati ulei si incepeti cu un strat de varza , urmat de cel cu orez , apoi cu  amestecul de carne . Se urmeaza succesiunea  in functie de cat material aveti . Se incheie cu strat de varza .
  10. Deasupra turnati putin bulion si bucati de rosii  . Pentru un gust mai bogat eu am pus si feliile de ceafa de porc afumata .
  11. Am pulverizat putin ulei deasupra si am dat la cuptorul preincalzit   timp de 30 minute pana cand preparatul s-a gratinat frumos .
  12.  Serviti varza a la Cluj calda insotita de smantana sau de iaurt gras  .
  13. Nu uitati sa puneti alaturi , daca va place , ceapa rosie si ardei iute .
  14.      Pofta buna !!!

TIPS-URI

1

Daca doriti un preparat mai acrisor puteti pune intre straturi suplimentar cateva linguri de bulion .

2

In Cluj veti gasi cea mai buna varza a la Cluj la localul ,, Varzarie '' . Reteta este neschimbata de zeci de ani .

Daca ti-a placut reteta noastra "VARZA A LA CLUJ II" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (52)

mihaelar63 1

21.03.2016, 22:06

Moni-Alex , stii tu ce este bun

Catalina L 1

09.04.2016, 18:27

ce buna o fi, la favorite cu ea

mihaelar63 1

09.04.2016, 18:51

Catalina ,este un ,, clasic ardelenesc'' , Trebuie sa prepari

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

ieri la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Vitel in sos picant