Varză à la Cluj

de Rita Ilies in Porc, 20 Dec 2013 | 3825 vizualizari

 

”Varza à la Cluj” pare să fie cea mai veche rețetă tipărită într-o carte de bucate a secolului al XVIII-lea. Ungurul Cserna András, istoric pasionat de gastronomie, a scris povestea bucătăriei ardelenești, în care a inclus și această extraordinară rețetă.
A căutat în manuscrise vechi, în scrisori și chiar în cărți poștale din secolele trecute, istoria ”Verzei à la Cluj”. Cea mai veche mențiune despre acest preparat apare în cartea maghiară ”Cărticica meșteșugului bucătăriei” scrisă de Kis Miklós, și care datează din anul 1695. În acea carte apare și rețeta sarmalelor, ca fiind un preparat pur românesc.
Se pare că etnologii și autorii cărților de bucate de altădată, considerau varza ca fiind cel mai bun aliment pentru un stomac sănătos, însă noi știm că varza este, de fapt, un aliment destul de greu digerabil. :)

Acestea fiind spuse, să trecem la treabă:

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente:
  • o varză murată mare
  • o cană cu moare de varză
  • 250 g orez cu bob rotund
  • 400 g carne de porc tăiată cubulețe ( de obicei se gătește cu carne tocată, însă nouă ne place să simțim carnea ) :)
  • un fir de cârnaț de casă
  • 3 cepe mari
  • 250 ml smântână de casă
  • 50 ml lapte
  • boia, sare și piper după gust
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varză à la Cluj:

   Varza se taie julien și se călește timp de vreo oră, la foc mic.

   Ceapa se taie cuburi și se călește împreună cu carnea. Se adaugă moarea de varză și condimentele, apoi se lasă să fiarbă ( se mai completează cu apă dacă este nevoie ).

   Orezul se fierbe în apa cu sare.
   Într-o tavă ( eu folosesc de obicei o cratiță de fontă pentru că dă un gust aparte mâncării și totodată, aceasta se gătește mult mai repede ), așezăm ingredientele în straturi. Începem cu stratul de varză, apoi cel de orez, ultimul strat fiind cel de tocăniță și felii de cârnați.

   Continuăm să așezăm straturi, ultimul fiind cel de varză. La final, amestecăm smântâna cu laptele și o răsturnăm peste ultimul strat. Se dă la cuptor până când smântâna începe să se rumenească.

   Se servește bineînțeles cu pită proaspătă de casă. :)

   Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Varză à la Cluj" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

simona72 1

21.12.2013, 13:56

mihaelar63 1

04.01.2014, 14:52

Buna ,varza asta ,, a noastra '' )

Rita Ilies 1

04.01.2014, 15:48

Bună, bună.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Coaste de porc dulci picante