Victoria Sponge Cake cu struguri si fistic

de Catalina L in Dulciuri, 7 Dec 2015 | 3302 vizualizari

 

Va propun o reteta de tort cu struguri si fistic ......o adaptare a celebrei retete engleze Victoria  Sponge Cake.
Acest tort a fost denumit dupa Regina Victoria a Angliei (1819 - 1901). Pentru ca pranzul se servea de obicei la amiaza, reginei i se facea adesea foame pe la ora patru dupa-amiaza. De aceea se servea ceaiul impreuna cu prajiturele si sandvisuri cu paine si unt, bomboane asortate.
Pentru ca era o fire pragmatica, legenda spune ca regina a considerat ca este o prea mare bataie de cap sa se serveasca atat de multe feluri de prajituri, care necesita mult timp de preparare, si ca ar fi mai bine sa existe o singura prajitura care sa le imbine pe toate. Astfel ca a aparut Tortul Reginei Victoria, ramas celebru pana in zilele noastre. Prajitura mai este cunoscuta si sub denumirea de Sandvisul Victoria.
Istoria regala a prajiturii nu se termina aici, Tortul Reginei a fost readus in atentie de catre Printesa Diana, care aprecia foarte mult aceasta prajitura simpla si delicioasa.
Tortul Reginei este simplu de facut, cu un blat de chec si o crema usoara plus gem de capsune.
(sursa:gustos.ro)
Iata varianta mea: doua straturi de chec cu fistic, acoperite de o crema de vanilie cremoasa si de struguri proaspeti.

 

INGREDIENTE

Pentru chec:

  • 4 oua
  • 150 gr zahar
  • 100 gr faina
  • 50 g faina de fistic (cadou de la o prietena care a fost in vacanta in Sicilia)
  • 50 g amidon (Maizena)
  • 8-9 linguri de apa clocotita
  • 1 lingura de ulei

Pentru crema:

  • 500 ml de lapte
  • 3 galbenusuri de ou
  • esenta vanilie
  • 40 g amidon (Maizena)
  • 80 g de zahăr pudră
  • 200 g unt la temperatura camerei
  • struguri albi si rosii, 50 gr fistic prajit, zahar pudra
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Victoria Sponge Cake cu struguri si fistic:

Se freaca ouale intregi cu zaharul pana se face spuma, apoi se adauga treptat cate o lingura de apa clocotita amestecand mereu pana se termina apa.

Pe urma se pune treptat faina, amidonul, faina de si uleiul.

Se pune la cuptor intr-o tava de tort unsa pentru 15-20 minute (se verifica cu scobitoarea).

Pregatim crema:

Se încălzește 35 cl de lapte cu vanilia.

Într-un castron diluam amidonul cu 15 cl de lapte. Se adauga galbenusurile si zaharul si se amesteca bine

Se toarnă apoi treptat laptele fierbinte, amestecand bine cu un tel.

Se pune la foc mic amestecand mereu ca sa nu se prinda de fund, pana cand crema se ingroasa.

Se rastoarna crema intr-o tava si se pune un film alimentar la suprafata.

Se lasa sa se raceasca iar apoi se pune la frigider 2-3 ore.

Scoateti crema rece, frecati-o bine cu un tel.

Adaugati cate o lingura de unt si continuati sa amestecati.

Repetati pana terminati untul.

Crema este gata, puteti decora prajitura.

Se taie blatul in 2. Nu l-am insiropat era destul de pufos.

Strugurii se taie in 2 si se scot simburii.

Se pune jumatate din blat, un strat de crema si strugurii taiati alternand culorile.

Se repeta etapa. Ungem cu crema marginile si decoram cu fistic prajit.

Puneti la frigider pentru 4-5 ore.

Pofta Buna !!!!!

TIPS-URI

1

lasam la frigider 4-5 ore inainte de a servi

Daca ti-a placut reteta noastra "Victoria Sponge Cake cu struguri si fistic" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

Gicuta 1

08.12.2015, 09:47

anca_rm 1

08.12.2015, 09:51

RuxyRux 1

08.12.2015, 22:47

Extraordinar!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert chinezesc cu orez si migdale