reteta o am de la soacra-mea... am primit indicatii clare cum trebuie facuta si eu zic ca mi-a iesit delicioasa :D da da, mi-au murit laudatorii :D
din aceasta compozitie mie mi-au iesit 3 borcane de 800 g si 8 de 400 g...
Se prepara mai intai sucul de rosii dand pe masina speciala astfel incat sa nu ramana semintele si nici coaja. Sucul se pune la fiert cu 3 linguri de ulei. Se lasa la fiert circa 4-5 ore, pana scade un pic. Apoi se lasa la racit.
Se coc vinetele, eu le-am copt in cuptor invelind fiecare vanata in staniol. Apoi se toaca vinetele pe un fund de lemn cu un tocator de lemn, la vinete se lucreaza numai cu ustensile de lemn. Se lasa la racit intr-o sita pentru a se scurge bine.
Se coc ardeii si gogosarii pe o tabla in cuptor sau pe aragaz. Cu gogosarii am avut mari dureri de cap pentru ca se coc foarte greu. Dupa ce ai copt ardeii si gogosarii se decojesc si se curata de cotoare si seminte. Se taie cubulete mai mari.
Cat timp coci ardeii si gogosarii tai ceapa cubulete.
Intr-un ceaun mare sau o oala mare se incinge un pic uleiul si se adauga ceapa. Se lasa la foc mic astfel incat sa se patrunda ceapa. Eu am lasat ceapa circa 30 min. Apoi se adauga vinetele mestecand continuu, apoi ardeii si gogosarii. Le-am amestecat si le-am dat la cuptor la foc mic, care a fost in prealabil incins.
Din cand in cand mai invarteam cu o lingura de lemn. Cand a inceput sa clocoteasca am adaugat sarea si boabele de piper. sarea se pune dupa gust, eu am pus 2 linguri de lemn cu varf.
Se lasa la fiert pana cand uleiul iese la suprafata. Eu am lasat mai mult un pic pentru ca am vrut sa se patrunda mai bine.
Au stat la cuptor circa 11 ore. Eu nu am pus miere pentru ca n-am avut nevoie, rosiile mele au fost destul de dulci.
Zacusca se pune fierbinte in borcane iar deasupra am pus cate o foita de dafin.
Se serveste iarna mai ales in zilele de post.
Pofta buna!