Zacusca de macrou

de Ina in Zacusca, 25 Sep 2014 | 76834 vizualizari

 

Daca iubiti pestele, aceasta este o alternativa excelenta la conservele cu peste din comert. Desi aseara, cand am preparat-o, Costel nu a vrut nici macar sa guste ( i se aplecase de la miros, intrucat macroul miroase puternic in timpul fierberii :)) ) , azi a venit infometat, si-a pus zacusca pe o felie de paine, dupa care mi-a zis sa mai fac o runda, ca nu-i vine sa creada cat e de buna :))))) Incercati-o si nu veti regreta!

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg macrou congelat
  • 2,5 kg gogosar
  • 1 kg ceapa
  • 250 ml ulei
  • 100 ml otet ( + inca 100 ml in apa in care fierbem pestele )
  • 400 g pasta de tomate / bulion
  • 3 linguri cu zahar
  • sare , piper ( dupa gust )
  • 3-4 foi de dafin
  • condimente pentru peste
Portii: 9
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca de macrou:

Pestele se dezgheata in apa rece, se curata de mate si se spala. 

Indepartam capul si coada, taiem trunchiul in bucati (daca pestele este prea mare), pe care le fierbem 10 minute in apa cu sare si 100 ml otet. Cand pestele este fiert, indepartam cu grija oasele (nu ne va fi foarte greu, intrucat macroul nu are multe oase ). Procesul de indepartare a oaselor va face ca pestele sa fie maruntit, gata de folosit in zacusca.

Lasam pestele deoparte si ne ocupam de legume: curatam gogosarul, il spalam si-l maruntim. Se poate da prin masina de tocat, dar eu am preferat sa-l toc la robot, intrucat imi place ca in zacusca sa se distinga bucati de legume, nu sa fie o pasta. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt.

Intr-o oala incapatoare punem 250 ml ulei si calim ceapa pana devine translucida. Adaugam gogosarul tocat, condimentam cu sare, piper , foi de dafin si fierbem  o ora (poate chiar mai mult, daca gogosarul isi lasa multa zeama ), pana scade bine zeama, iar legumele sunt fierte. Nu uitam sa mestecam destul de des, pentru a nu se lipi compozitia de peretii vasului.

In  momentul in care uleiul incepe sa iasa la suprafata, adaugam pestele maruntit, pasta de tomate/ bulionul si condimentele pentru peste, lasand pe foc inca 30-40 minute. Spre final adaugam in zacusca 3 linguri cu zahar sau miere si 100 ml otet. Gustam si  daca este nevoie, putem mari cantitatea de otet. Potrivim gustul de sare si piper si fierbem in continuare, pana compozitia scade suficient, iar uleiul sta deasupra. 

Turnam zacusca fierbinte in borcane sterilizate (eu le sterilizez in cuptorul cu microunde ), capsam cu capace mentinute 1-2 minute in apa clocotita, apoi sterilizam zacusca in cuptor, 20-30 minute. Lasam borcanele sa se raceasca in cuptor, apoi le putem pastra peste iarna  in camara/beci. 

 

TIPS-URI

1

Din cantitatile date obtinem 9 borcane de 400 g .

2

Otetul face ca zacusca sa nu fie deloc gretoasa, asa cum sunt conservele din comert.

3

Poate fi servita si in zilele de post, cu dezlegare la peste.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de macrou" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Portokalopita, placinta greceasca cu iaurt si portocale

de Rocsi 9

ieri la 20:48

Chec pufos cu cacao - Rețeta simplă și economică

pe 31.01 la 16:37

Bougatsa - Delicioasa plăcintă grecească cu cremă de griș

pe 31.01 la 15:01

Quesadilla cu pui și legume la tigaie - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 31.01 la 09:13

Budincă de paste cu iaurt - Savoare maximă într-o rețetă simplă

pe 30.01 la 10:50

TOP
utilizatori

oanapl

4301 puncte

Panacris

1462 puncte

mihaelar63

1183 puncte

Mitinita

1100 puncte

MotanLaOale

1087 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Zacusca de fasole boabe