publicat la 10.03.2015
publicat la 10.03.2015
publicat la 06.03.2015
Noptile tale de insomnie se vor termina curand. Sigur e posibil ca leacul sa fie mai rau decat boala, dar nu conteaza. Te va intepa o musca dintr-o specie ciudata, necunoscuta. Asta te va face sa te imbraci numai in roz bombon si bleu ciel. Vei observa poate ca oamenii rad dar nu-ti va pasa prea mult.
Bucataras.ro
[email protected]
Macrou la cuptor & Mămăligă și mujdei de usturoi
Se pregătește peștele: Se decapitează, se eviscerează, se spală, se usucă cu un șervet curat. Se condimentează cu sare și piper. Ceapa se taie julienne. Se unge o tavă de cuptor cu ulei de floarea soarelui (am pus și folie cerată), se așează...
Ciorbă de pește - somon și macrou
Se pune apa la fiert, circa 2,5 L. Se adaugă ceapa tocată mărunt, un cartof tocat mărunt iar restul cartofilor se lasă întregi, ardeiul. Se adaugă sare. Oasele de pește se clătesc cu apă rece. Capul de somon se taie în două, se scot branhiile;...
Tartine cu ton, capere și coriandru
Se pune tonul într-o strecurătoare. Se toacă mărunt ceapa roșie, castraveții, varza roșie, usturoiul marinat. Caperele se taie în două. Se amestecă tonul cu legumele, se adaugă ulei de măsline, sare și piper. Se prăjește pâinea și...
Icre tarama
Icrele fiind foarte sărate am adăugat pesmet. Se amestecă pesmetul cu icrele, se lasă câteva minute de-o parte. Se pregătesc cu ajutorul mixerului, adăugându-se uleiul câte puțin apoi zeama de lămâie. La final dacă nu e destul de acrișoară,...
Cozonac cu nucă, cacao, stafide și susan
Se cerne făina. Se pregătește maiaua: Se amestecă ouăle, smântâna, untul (la temperatura camerei), drojdia, zahărul, câteva linguri de făină -până se obține o pastă; se acoperă și se lasă de-o parte 15-20 minute; - după acest timp se adaugă...
Cozonac cu nucă şi cacao
Pentru început asiguraţi-vă că toate ingredientele sunt la temperatura camerei. - Făina trebuie să fie proaspăt cernută. - Din drojdie puneţi separat câteva bucăţele (în poză, cea de pe şerveţel) - e un truc prins de la Babica Anna. - Se pregăteşte...
Gem de gutui
Se spală, se curăţă, se taie bucăţi gutuile (nu le decojesc). Se presară zahărul peste ele. Se adaugă sucul de lămâie. Se amestecă şi se ţin în frigider peste noapte. A 2-a zi se pregăteşte gemul. Se fierb gutuile până scade sucul şi capată o...
Paste Conchiglie cu lapte
Se pune laptele la fiert, cu puţină sare, (într-o cratiţă în care să nu se lipească laptele). Se adaugă coaja de portocală, se decojeşte cu grijă doar partea portocalie, fără cea albă. După ce dă în clocot (se scoate coaja de portocală), se adaugă pastele....
Saleuri cu susan din foietaj - de post
Se decongelează aluatul, se taie (L x l - 6 cm x 1 cm), se presară susan. Saleurile se pun în cuptorul bine încălzit, timp de 15-20 minute. PS. Merge și-o bere, așa-i? :D Poftă bună!
Trigonele cu gem de gutui din foietaj
Se decongelează aluatul, se întinde cu sucitorul şi se taie pătraţele cu latura cam de 3 cm. Se pune în mijloc gemul de gutui (l-am amestecat cu coajă de lămâie și portocală), câte o jumătate de linguriţă şi se pliază. Se coc circa 10-15 minute,...
Salată de legume (sfeclă, morcovi, cartofi), nuci şi seminţe - fără ulei
Cartofii de spală, se pun la fiert (în coajă) în apă cu sare. Morcovii şi sfecla se spală, se curăţă, se dau la răzătoare; ceapa se curăţă, se spală şi se taie-n felii subţiri. După ce au fiert cartofii, se lasă puţin la răcit, se decojesc şi se taie felii....
Fish Fingers la cuptor & Orez thai
Se pun fish fingers-urile în cuptor, timp de 20 minute, la temperatură potrivită. Se fierbe orezul în apă + sare (o parte orez şi 2 + 1/2 părţi apă). După ce a fiert se adaugă 2-3 linguri de ulei de măsline şi piper. Poftă bună!
Somon la cuptor & Orez thai
Se spală, se şterge peştele cu un şervet curat. Se condimentează cu sare şi piper. Se unge o tavă cu ulei de măsline, se aşează somonul şi se dă la cuptor timp de 15-20 minute. Se fierbe orezul în apă + sare. După ce a fiert, se adaugă sosul ce a rezultat...
Saramură nature de ştiucă & Mămăligă
Se taie peştele de-a lungul burţii, se curăţă, se spală apoi se porţionează. Solzii nu se curăţă. Se sărează şi se lasă circa 20 minute. Se încinge bine grătarul. Prima dată se pune partea cu solzi. Se ţine 2-3 minute pe fiecare parte, doar cât "să...
Scrumbie la cuptor & Cartofi copţi (în folie de aluminiu)
Cartofii se spală, se şterg. Se unge o foaie de aluminiu / folie cerată cu ulei de măsline, se adaugă sare, piper. Se înfăşoară cartofii în folie (unul câte unul). Se pun în cuptor timp de 30 minute, la foc potrivit. Între timp se pregătește...
Plăcintă cu mere şi griş - de post
Merele se spală, se dau la răzătoare (felii). Se călesc împreună cu zahărul și scorțișoara. Se adaugă griș, cât să absoarbă sucul rezultat în urma călirii merelor. Se așează în tavă sașe foi de plăcintă (unse fiecare cu ulei de floarea...
Orez sote cu legume în stil chinezesc (de post)
Se fierbe orezul în apă cu sare (1 parte orez, 2 + 1/2 părți apă). Se strecoară, se trece sub un jet de apă rece. Se pune de-o parte până se fac legumele. Se călește ceapa, se adaugă ghimbirul, morcovii, dovleceii, vinetele, ardeii, sosul de soya, iar la final orezul...
Cous - cous cu mere - de post (fără ulei)
Se spală, se decojesc merele și se taie cuburi. Se călesc împreună cu zahărul, esența și scorțișoara. Se adaugă măsura de cous - cous, 2 + 1/2 măsuri apă caldă, sare, se fierbe totul circa 3 minute și se acoperă cu un capac. Se poate adăuga și 2-3 linguri...
Hrișcă cu legume (Grechka s ovoshchami)
Hrișca se pune la umflat în apă fierbinte timp de câteva minute. Se călește ceapa în ulei încins, se adaugă morcovii rași, se condimentează, iar la final se adaugă hrișca strecurată. Se sotează totul câteva minute și gata... ...
Biscuiți din făină integrală, semințe de in și banane - de post
Se amestecă ambele tipuri de făină, zahărul, semințele de in, uleiul, scorțișoara, praful de copt (stins în zeama de portocală), un praf de sare și se adaugă apă minerală cât să se lege aluatul astfel încât să fie bun de întins. Se întinde...
Plăcintă cu mere şi nuci - de post
Aluatul Se cântăreşte făina proaspăt cernută şi se amestecă cu praful de copt. Apa, uleiul, oţetul şi sarea se amestecă şi se toarnă în mijlocul făinii. Se omogenizează foarte bine, se frământă cam 5 minute şi se pune de-o parte, timp în care se...
Tartine cu icre de crap și hering
Într-un bol se mixează cele două tipuri de icre și se adaugă câte puțin ulei de floarea soarelui până se obține o pastă. Se adaugă apoi oțetul iar mai apoi 1-2 linguri apă minerală, astfel icrele devin albe și ”pufoase”. Se ung feliile de...
Tartă Tatin cu dovleac aromat (Blat special) - de post
Se amestecă ambele tipuri de făină, zahărul, semințele de in, uleiul, scorțișoara, praful de copt (stins în zeama de portocală), un praf de sare și se adaugă apă minerală cât să se lege aluatul astfel încât să fie bun de întins. Se ține la rece...
Varză cu mazăre - de post
Se căleşte ceapa, apoi morcovii, ţelina. Se adaugă varza (tocată măricel), condimentele - cimbru, boia de ardei dulce, chili, piper boabe, foi de dafin, coriandru, Ras el Hanout, sare. Se adaugă vinul iar după ce scade varza se adaugă mazărea. Poftă bună!
Linte cu ciuperci şi mentă - de post
Lintea se ţine în apă rece câteva ore (2-3 ore). Am fiert-o în apă cu sare, foi de dafin şi câteva crenguţe de cimbru. Legumele se curăţă, se spală. Ceapa se taie mărunt, ardeii la fel, morcovii şi păstârnacul...
Fusilli bolognese cu soia
Se fierb pastele în multă apă cu sare. Se trec printr-un jet de apă rece după care se stropesc cu puțin ulei de măsline. Sosul: Se călește ceapa (tocată mărunt) în ulei de floarea soarelui încins, apoi usturoiul. Se adaugă vinul, condimentele după care...
Prăjitură un, deux, trois cu ananas şi ciocolată
Se bat ouăle spumă (fără să se separe albuşul de gălbenuş), se adaugă iaurtul, zahărul, se mixează până se dizolvă zahărul, se adaugă uleiul căte puţin, se amestecă bine; - se măsoară făina, se amestecă cu praful de copt, timp în care se pregăteşte...
Pate de casă din ficat de pui
Se curăță foarte bine ficățeii (pielițe, etc), se spală și se pun la fiert; - se adaugă ceapa tocată, condimentele (cimbru, foi de dafin, piper boabe, semințe de muștar, sare) și uleiul; se fierb 15-20 minute. Se scot ficățeii, condimentele (fără foi de dafin) și se...
Iaurt cu portocale, nuci şi fulgi de ovăz
Se spală, se curaţă şi se taie portocala (felii, fără pieliţe şi partea albă). Se amestecă iaurtul, ovăzul, nucile (le-am rupt în bucaţele cu mâna), portocala. Se lasă de-o parte 10 minute. În momentul servirii, se adaugă, ca şi topping, o...
Ciorbă de peşte (capete + cozi de somn şi somon, păstrăv)
Pentru început se pregăteşte peştele. Se curaţă de solzi (după caz), se taie de-a lungul "burţii", se curăţă în interior de toate cele (organele se pot păstra pentru ciorbă), se scot branhiile şi se spală bucăţile de peşte sub un jet de apă rece. De data asta eu...