Cateva lucruri pe care nu le stiai despre bauturile alcoolice

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin pe 8 Noi 2011, 10:29

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza
Cateva lucruri pe care nu le stiai despre bauturile alcoolice

In fiecare zi se trage un semnal de alarma, atunci cand vine vorba de produsele din comert. Meniuri copioase de la fast-food, alaturi de un suc racoritor, un milkshake delicios sau o bere cu aroma de lamaie. Stiti cat de mult va pot dauna aceste escapade?

Acum, ca afara este foarte cald, suntem tentati sa dam iama intr-un magazin si sa cumparam orice e mai rece si mai gustos. Stiati insa ca toate bauturile din comert ingrasa si dauneaza grav sanatatii?

De exemplu, americanii au ajuns sa consume circa 400 de calorii pe zi doar raportat la lichide, asta insemnand cu 21% mai mult decat in urma cu 30 de ani.

Aceste statistici reprezinta vesti bune pentru producatori, care incearca prin orice mijloace sa atraga cat mai multi consumatori. Ceea ce nu vor ei sa stim este ca:

1. Hormonii administrati vacilor pot duce la cancer

Daca ai avut vreodata curiozitatea sa citesti ceea ce scrie pe cutiile de lapte, probabil ai observat urmatorul avertisment: "de la vaci care nu au rbST". Pe unele dintre ele, mai scrie cu litere mici ca "nu s-a semnalat nicio diferenta intre laptele vacilor cu rbST si cel al vacilor fara".

Aceste lucruri par a se contrazice, nu? Asa si este. Acest "rbST" este un hormon dat vacilor, pentru a creste productivitatea acestora cu 10 pana la 25 %.

Ingrijorator este faptul ca laptele care contine "rbST" are un nivel de insulina peste limita normala, numit IGF-1. Un laborator din Boston a descoperit faptul ca acest IGF-1 creste riscul aparitiei a mai multor forme de cancer: de san, prostata sau colon.

2. Un "latte" mediu este mai rau decat doua cupe de inghetata, la cornet

Nicio sursa de zahar nu este mai inselatoare decat cea care se afla in cafelele de genul "latte" sau "frappe".

De exemplu, 16 picaturi dintr-un "latte", fara zahar, contin 200 de calorii, asta insemnand aproape 10% din doza zilnica recomandata. Bea doar odata pe zi acest gen de cafea, si te vei alege anual cu cel putin 15 kilograme nedorite.

3. Este nevoie de o centrifuga pentru a produce sifonul "natural" din sucurile carbogazoase

De cand s-a descoperit adevarul in legatura cu sucurile carbogazoase, firmele producatoare au facut public faptul ca au renuntat la ingredientele daunatoare. Se pare ca au renuntat doar pe eticheta, deoarece sucurile au acelasi continut, rezultatul fiind o abundenta de cuvinte de genul "natural" si "fara conservanti".

De exemplu, 20 de picaturi de "7up" contin tot atatea calorii cat 5 inghetate.

V-ati intrebat vreodata cum se obtin sucurile acestea?

Zaharul din bauturile carbogazoase este numit "fructoza" si se obtine din cereale, care sunt zdrobite alaturi de fibre, proteine si amidon. Toate acestea sunt indesate intr-o centrifuga pentru a creste cantitatea de amidon, dupa aceea sunt amestecate cu enzime, acestea transformandu-se intr-un final in "dextroza".

Dextroza este apoi amestecata cu si mai multe enzime, obtinandu-se fructoza. Ultima etapa este aceea in care glucoza este amestecata cu fructoza, pentru a crea o substanta similara cu zaharul de masa.

4. Cutiile de aluminiu ale bauturilor carbogazoase sunt captusite cu un plastic toxic

Cutiile de aluminiu contin o substanta chimica numita BPA (bisfenol A). Cercetatorii de la Universitatea din Cincinnati au descoperit ca doze mici de BPA suprima un hormon, care protejeaza impotriva cancerului si a obsezitatii. Un alt studiu facut pe maimute, arata ca aceasta substanta chimica aflata in plasticul de la cutiile de aluminiu provoaca disfunctii ale creierului si tulburari ale comportamentului.

5. Ce contin, de fapt, sucurile "100% naturale"

Majoritatea companiilor de bauturi isi promoveaza produsele prin mesajul de pe eticheta "100% suc", ceea ce poate induce consumatorul in eroare. Da, recipientul contine 100% suc, insa nu sucul pe care crede clientul ca il bea.

Unele sucuri, in special cu pere, mere sau struguri, sunt ieftine, se vand in cantitati mari, dar au un adaos de zahar foarte mare.

Daca intr-adevar vrei sa bei un suc natural, nu te mai lasa pacalit de mesajele de promovare a produsului! Cea mai buna varianta este sa ti-l prepari singur. Este mai sigur, mai sanatos si mai igienic.

Si nu uitati, apa nu contine calorii, ados mare de zahar sau substante cancerigene. Beti cel putin 2 litri de apa pe zi, pentru o viata mai sanatoasa!

Comentarii (5)

10.11.2011, 20:52

..si eu care am inceput sa beau lapte zilnic....

ela

ela
10.11.2011, 21:11

eu nu mai beau nimic...ca nici apa nu imi place

12.09.2013, 07:57

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]