Scurta pledoarie pentru consumul de unt

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin pe 5 Dec 2011, 16:30

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza

Exista nenumarate discutii despre cat de sanatos sau nesanatos este untul si cu ce poate fi inlocuit. Insa pe masura ce se raspandesc tot mai mult informatiile despre cat de daunatoare sunt grasimile de tip trans, margarina a fost declarata un „aliment” ce trebuie evitat. In locul ei au aparut tot felul de alternative care nu contin grasimi hidrogenate. Dar acum ca uleiurile vegetale rafinate, aditivii si coservantii sunt de asemenea criticati, ne intrebam ce mai ramane de intins pe paine la micul dejun. Raspunsul este simplu: intoarcerea la unt.

Bineinteles, cei mai multi stramba din nas la ideea de a manca unt. Nu este untul alimentul gras care duce la boli de inima si alte suferinte pe care nu mai stim cum sa le evitam? Desi notiunea ca untul este nesanatos este una destul de populara de foarte mult timp, este o presupunere ce nu are acoperire reala. De fapt, statisticile arata ca de cand consumul de unt a fost redus, rata celor care sufera de boli de inima a crescut.

Untul este plin de vitamine esentiale si antioxidanti in forma cea mai naturala si usor de absorbit. Este o sursa mai buna de vitamina A decat morcovii, in special pentru persoanele care au probleme cu transformarea beta-carotenului din morcovi in vitamina A. Este bogat si in vitamina E si seleniu. Acestea, impreuna cu vitamina A protejeaza inima de efectele radicalilor liberi ce afecteaza arterele.

Vitamina A din unt este un nutrient important cu un impact puternic asupra cresterii la copii. Deficientele de vitamina A pot afecta dezvoltarea dintilor, a oaselor si a vederii. Dietele sarate in grasimi sunt de multe ori recomandate copiilor, desi nu sunt benefice in perioada de maxima dezvoltare.

Un alt mit promovat in special de industria alimentara moderna este ca untul duce la cresterea in greutate. Dar grasimile pe care le contine, atata timp cat sunt consumate cu moderatie, ne protejeaza impotriva cancerului si ne intaresc sistemul imunitar. Mai mult, sunt foarte usor de transformat in energie, ceea ce inseamna ca cea mai mare parte din ele ajung sa fie sunt consumate si nu depuse.

Nutrientii esentiali care se gasesc in unt nu se gasesc in alte alimente, pentru ca majoritatea din ce consumam este prefabricat sau modificat,  de aceea untul natural este necesar intr-o dieta echilibrata. Sa-l aducem inapoi pe mesele noastre :)

Foto: howmanycaloriesshouldieatadayinfo.com

Comentarii (10)

05.12.2011, 19:07

noi papam unt tot timpul. ne place

06.12.2011, 21:09

eu un timp lung nu consumam unt ca nu-mi placea cum miroase,dar acum am inceput iar sa il folosesc in preparate..asa pe paine nu prea consum,prefer doar painea cu dulceata,fara nimic in rest!!!

Lau

Lau
06.12.2011, 21:15

am inceput sa consum cat mai des untul in loc de margarina

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

ieri la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]