Alivenci moldovenesti

de Poliana in Aperitive / Garnituri, 15 Dec 2012 | 13401 vizualizari

 

Daca sunteti din zona Moldovei, cu siguranta ati mancat asa ceva si o sa-mi da-ti dreptate cand zic ca este o mancare extrem de buna, atat pentru cei mari cat si pentru cei mici. Daca nu sunteti de acolo, si nici n-ati incercat pana acum reteta asta, atunci e musai sa o faceti. Se face tare repede, poate fi consumata ca atare sau ca garnitura/aperitiv...pentru ca e delicioasa oricum! Reteta originala e un picut diferita, dar azi va arat varianta care imi place mie cel mai mult.

 

INGREDIENTE

  • 250-300 gr faina de malai
  • 1 l lapte
  • 1 lingurita sare
  • 600 gr branza de vaci
  • 200 ml smantana
  • 4 oua mari
  • 150 gr branza sarata de oi
Portii: 8
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Alivenci moldovenesti:

Punem laptele pe foc impreuna cu sarea. In momentul in care da in clocot adaugam faina de malai in ploaie si amestecam bine ca sa nu se faca cocoloase. Fierbem mamaliga aproximativ 10 minute, dupa care o lasam deoparte...pe cat posibil intr-un loc racoros. Eu am lasat-o afara, la aer curat si rece. In reteta originala scria 300 gr de faina, insa mie imi place mamaliga mai moale, asa ca am pus doar 250. Voi puneti dupa cum va este pe plac.

Separat, amestecam branza de vaci cu 100 de grame de branza sarata oi si smantana. Adaugam galbenusurile si amestecam bine, iar albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare si le lasam deoparte. Sare nu mai punem, pentru ca este sarata branza suficient.

Pregatim o tava 20/30 cu hartie de copt si preincalzim cuptorul la 190 de grade. 

Punem mamaliga peste branza si amestecam bine. La final adaugam usor si albusurile batute spuma si amestecam cu miscari de jos in sus. Turnam compozitia in tava si nivelam. Deasupra presaram cele 50 de grame ramase de branza sarata. Dam la cuptor si o lasam acolo pana se rumeneste frumos deasupra, cam 35-40 de minute. 

Alivencile se servesc calde, stropite cu smantana, dar la fel de bine merg si reci. Daca e sa ma intrebati pe mine, va voi spune clar ca-mi plac ambele variante, dar nimic nu se compara cu o mancare calda, proaspat scoasa din cuptor :P

Stiu ca exista si o varianta dulce a acestui preparat, dar eu nu am incercat-o si nici nu cred ca o s-o fac degraba, pentru ca imi place prea mult varianta asta ca s-o schimb.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Alivenci moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (40)

Aurelia 07_07 1

19.12.2012, 23:19

Ce bune sunt

katty 1

16.11.2014, 20:27

Am facut de 2 ori varianta de alivenci dulce , dar sarata nu am incercat pana acuma . O sa incerc , caci cu siguranta imi va placea .

dantes 1

10.12.2016, 06:41

Trebuie sa incerc si eu

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Alivenci