După sărbătorile cele frumoase, cu bucate tradiționale consistente și speciale, am făcut această ciorbiță, cu gustul plăcut al fasolei verzi, dar și cu acela al afumăturilor. Așadar, chiar dacă ciorbița a fost mai ușoară, a avut și partea ei de consistență gustoasă, exact pe placul nostru.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de ciorbă.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Fasolea verde se pune cu apă rece să dea un clocot, se strecoară și se lasă în așteptare.
Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic.
Se spală roșiile, se taie grosier și se călesc cu ceapa deja călită. Se adaugă sucul de roșii în tigaie și se mai lasă la foc mic încă 4-5 minute.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oala de ciorbă, odată cu fasolea verde strecurată. După două clocote, se adaugă și legumele călite și se lasă ciorba să fiarbă, la foc mediu, încă 4-5 minute.
Se feliază kaiserul, iar cârnații se taie bucățele și se prăjesc ușor, la foc mic, în 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui.
Se adaugă la ciorbă și afumăturile și se mai lasă la fiert încă un clocot-două, la foc mediu.
Între timp, se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.
Se condimentează ciorba cu sare și piper, se adaugă pătrunjelul tocat, se pune capacul pe oală și se oprește focul de la aragaz. După 10 minute de”odihnă”, ciorba se poate servi. Cine vrea, poate adăuga în farfurie 1-2 linguri de smântână.
1
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Căliți-o doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, ca să rămână dulce și plăcută.
2
Dați un clocot fasolei verzi, înainte de a o adăuga în oala de ciorbă. Astfel, ea nu va avea acel gust puternic specific, care ar putea estompa gustul tuturor celorlalte legume.
3
Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă la fiert.
4
Adăugați cartofii și fasolea verde, când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
5
Cârnații trebuie prăjiți puțin, numai dacă nu sunt suficient de afumați și pătrunși.
6
Adăugați pătrunjel tocat la sfârșitul preparării, după ce ați condimentat ciorba cu sare și piper.
7
Serviți ciorba după ce ”s-a odihnit”, cu capacul pus pe oală, timp de 10 minute.