Va imaginati cum miroase in casa cand scoti o asemenea paine din cuptor? Si cat place ochiului cand o asezi pe masa? Azima cereasca...iubesc painea noastra cea de toate zilele...
Este o paine cu mult miez si o coaja usor crocanta delicioasa cu seminte, daca o faceti de post ungeti painea numai cu ulei si presarati apoi semintele deasupra.
La inceput vom folosi numai 630 de grame de faina din toata cantitatea.
Cernem si faina si amidonul direct in vasul unde o vom framanta. Avem nevoie de caldura in bucatarie. Adaugam restul ingredientelor iar la urma apa calduta cate putin. Incepem sa framantam pana se incorporeaza bine toate ingredientele si rezulta un aluat care inca se lipeste de maini. Adaugam inca 50 de grame de faina si incepem framantatul care va dura in jur de zece minute. Vom bate aluatul de cateva ori de masa( in jur de 3 minute din totalul de zece alocat framantatului). Aluatul este unul deosebit veti avea senzatia ca va creste ca prin farmec in maini. Cu un cutit trecut prin faina crestam coca pana jos in forma de cruce.
Vom lasa sa creasca in jur de o ora, o ora si jumatate la loc cald acoperind vasul cu un servet.
Eu las sa creasca langa aragaz cu flacara aprinsa.
Cand a crescut suficient, pare ca e mai mult decat dublu volumul, presaram faina din restul de 20 de grame pe masa sau pe suprafata de intins si vom impaturi coca de trei ori.
Se fac trei snururi care sa ajunga sa inconjoare forma rotunda unde vom coace colacul de paine.
Le vom impleti si le vom aseza in forma tapetata cu hartie de copt.
Se mai lasa la crescut in jur de 20 de minute, se unge colacul cu galbenusurile amestecate cu laptele caldut si se presara semintele.
Am copt colacul pentru aproximativ 40 de minute, verificati baza painii sa fie rumena, asa veti fi siguri ca este copt.
Asteptarea e mai grea, caci mirosul este mai mult decat imbietor si va trebui sa aveti rabdare ca painea sa se raceasca complet pe un gratar inainte sa o taiati....dar eu va spun ca merita, ca tare-i minunata!