Colacul Mirelui

de Bucataras in Piine, 2 Sep 2014 | 6336 vizualizari

 

În Moldova există obiceiul schimbului de colaci între mire și mireasă: vornicelul îi întinde miresei colacul mirelui și în schimb primește colacul miresei. După acest schimb de colaci, vornicelul se îndreaptă spre suita mirelui, ţinând colacul sus, ca nu cumva cineva din nuntaşi să-l ajungă şi să-l rupă.

 

INGREDIENTE

  • Pentru 2 colaci se folosesc
  •  1 kg făină Gold Maya BL00,
  • 40-50 g drojdie,
  •  1/2 l lapte,
  • 100 unt sau ulei,
  •  3-4 oua,
  • 100 g zahar,
  • 1 lingurita de sare,
  • 1 ou pentru uns colacii
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Colacul Mirelui:

În Moldova există obiceiul schimbului de colaci între mire și mireasă: vornicelul îi întinde miresei colacul mirelui și în schimb primește colacul miresei. După acest schimb de colaci, vornicelul se îndreaptă spre suita mirelui, ţinând colacul sus, ca nu cumva cineva din nuntaşi să-l ajungă şi să-l rupă.

Mirele primeşte colacul, îl sărută și îl împarte cu nuntaşii lui, în semn de împărtăşire a bucuriei comune.

Se cerne faina, apoi, într-un castron caldut, se pune drojdia și se dizolvă frecându-se cu 2-3 linguri de lapte călduț.

Separat, într-un vas, se bat ouăle întregi cu zaharul și cu puțină sare, se adaugă făina Gold Maya  cernută, lapte, maiaua de drojdie crescută și, dupa gust, mirodenii (coajă de lamâie și de portocală rasă, vanilie, rom); se amestecă până se absoarbe toata făina și, dacă aluatul este prea tare, se mai poate adăuga puțin lapte. (Aluatul pentru colaci trebuie să fie ceva mai tare decat cel de cozonaci, doarece se împletește.)
Apoi se frământă bine 20-30 de minute și, între timp, se adaugă, câte puțin, uleiul usor încălzit (până ce aluatul se desprinde de pe mână si de pe peretii vasului). Apoi, aluatul se unge cu unt sau cu ulei, se acoperă cu un prosop gros și încaălzit și se lasă într-un loc călduț să crească.
Dospitul depinde de temperatura din bucătărie și de calitatea drojdiei de bere. Timpul mediu de creștere este de 1-3 ore.
Dupa ce aluatul a crescut, se pune pe masa presarată cu făină, se taie în 6-8 bucăți care se răsucesc pe rând și se împletesc în 3 sau 4, astfel încât să încapă într-o formă rotundă de copt cu diametrul de aproximativ 30 cm, rămânând mijlocul gol.
Ca si la Colacul Miresei, se împletește un colac mai mic și unul mai mare, apoi se așează unul peste altul și se împodobesc cu 1-2 flori din aluat.
După ce se pun în forme, colacii se ung cu unt, se acoperă și se mai lasă să crească, până ce isi dubleaza volumul. Dupa ce au crescut, se ung cu galbenus de ou frecat cu I lingurita de zahar si cu tot atata ulei si apa.
Se pun la copt in cuptorul bine.

Colacii trebuie copti 40-50 minute, pana se vor rumeni frumos pe deasupra. Dupa ce se scot din cuptor, imediat se ung cu apa sau ce putina miere de albine. 

TIPS-URI

1

Citeste si reteta de Colacul Miresei

2

Campania de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya & http://brutaria.com/ , în perioada iunie 2014 – mai 2015.

Daca ti-a placut reteta noastra "Colacul Mirelui" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă cu ciuperci pleurotus - Rapidă și ușor de preparat

ieri la 17:57

Nuci cu cremă de ciocolată albă și fistic - Delicioase si fragede

pe 18.01 la 21:25

Negresa cu alune - Reteta simpla si delicioasa

de laura_n 7

pe 18.01 la 16:49

TOP
utilizatori

Panacris

2236 puncte

Valclaudia

316 puncte

vasimur

247 puncte

Rocsi

238 puncte

RODIMUR

176 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Colac decorativ cu seminte