Cozonac baigli cu nuca

de madi_marin in Prajituri, 15 Feb 2017 | 5782 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Aluat :
  • 100 g margarină Rama Maestro
  • 225-250 g făină
  • 1 gălbenuş
  • 50 g zahăr pudră vanilat
  • 75 ml lapte
  • 5 g drojdie proaspătă
  • 1 fiolă esenţă de vanilie
  • coajă rasă de la o lămâie mare
  • un praf de sare
  • Umplutura de nucă:
  • 300 g nucă măcinată
  • 125 ml lapte
  • 80 g zahăr
  • 1 fiolă esenţă de vanilie
  • 1/2 fiolă esenţă de rom
  • 75 g stafide
  • Pentru uns:
  • 1 ou
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac baigli cu nuca:

Margarina la temperatura camerei şi tăiată cubuleţe se încorporează cu degetele în făina cernută, ca la aluatul de tartă. Când e nisipos, se adaugă laptele călduţ în care am dizolvat complet drojdia, zahărul pudră cernut şi sl cu praful de sare, gălbenuşul, coaja rasă de lămâie şi esenţa de vanilie. Se frământă un aluat nelipicios (mai pudram cu făină dacă este nevoie) şi se dă la rece pentru cca.1 oră, într-o pungă.

Pentru umplutură, se pun laptele cu zahărul, esenţele şi stafidele la foc mic. Se amestecă totul bine până ce zahărul e complet dizolvat, apoi se adaugă nuca măcinată şi se amestecă. Se lasă la răcorit.

După ce aluatul a stat la rece, se pune pe blatul presărat uşor cu făină, apoi se întinde în foaie dreptunghiulară. Se întinde umplutura cât se poate de uniform. Cele două laturi mici se indoaie ca să acopere puţin umplutura, astfel sigilăm capetele.

Separăm albuşul de gălbenuş şi ungem întâi cu gălbenuş şi se dă la rece pentru 15 minute, după care ungem cu albuş şi dăm din nou la cuptor pentru alte 15 minute. În felul acesta obţinem aspectul lucios şi crăpat al cojii.

Se coace la 180 grade C, pentru 30-40 de minute. După ce se răceşte, se înveleşte în folie. Se taie a doua zi.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac baigli cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi noi, cu usturoi și parmezan - Garnitura plină de savoare și aromă

ieri la 10:32

Plăcintă cu iaurt și zmeură - Delicioasă și ușor de făcut

pe 20.05 la 10:36

Dovlecel la tigaie cu iaurt și sos de usturoi - Simplu, rapid și savuros

pe 19.05 la 10:43

Biscuiți fragezi cu unt și ciocolată – rețeta simplă pentru un desert de casă delicios

pe 16.05 la 15:38

TOP
utilizatori

RODIMUR

1193 puncte

mirela0911

1000 puncte

vasimur

215 puncte

Valclaudia

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Salam de biscuiti reteta cu nuca si rahat