Cozonac împletit cu stafide, nuci și cacao

de DinDragostePentruGatit in Dulciuri, 19 Ian 2013 | 4477 vizualizari

 

Am încercat să prezint pas cu pas cum pregătesc cozonacul. Fiecare-l pregătește în stil diferit, personal... se respectă în mare unele reguli.

 

INGREDIENTE

  • Aluat
  • 1 kg făină pentru cozonac;
  • 50 g drojdie;
  • 2-3 lg iaurt;
  • circa 400 mL lapte cald;
  • 3 ouă;
  • 300 g zahăr;
  • 50 g unt;
  • coaja de la 2 portocale;
  • sare.
  • Umplutura
  • 2 albușuri;
  • 4-5 lg cacao;
  • 5 lg zahăr;
  • 2 fiole esență de rom;
  • 1 cană de nuci - zdrobite;
  • 100 g stafide aurii.
  • Decor
  • 2 gălbenușuri;
  • 3-4 lg de lapte;
  • semințe de susan.
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac împletit cu stafide, nuci și cacao:

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Făina se cerne de 2-3 ori.

Pasul 1

Se pregătește maiaua: - se dizolvă drojdia în puțin lapte cald, 2 linguri zahăr și făină, cât să se obțină o pastă de consistența smântânii. Se lasă circa 10-15 minute într-un loc cald, până își mărește vizibil volumul. 

Pasul 2 

Iaurt + zahăr + ouă + unt + puțină sare - se amestecă până se dizolvă complet zahărul. În această compoziție se adaugă coajă rasă de portocală. 

Pasul 3

Într-un bol mare, se pune făina cernută, maiaua crescută și compoziția de mai sus. Se formează aluatul, adăugându-se lapte cald, atât cât să se obțină un aluat pufos nelipicios. 

Pasul 4

Se frământă circa 10 minute și se pune la dospit circa 1 oră, într-un loc cald, ferit de curenți de aer rece. 

Pasul 5

Umplutura

Stafidele se țin circa 10 minute în apă caldă, se strecoară și se toarnă deasupra lor esență de rom. Se zdrobește miezul de nucă. Albușurile se bat spumă, se adaugă zahărul, 4-5 lg cacao, nucile zdrobite, stafidele + esența. 

Pasul 6

După ce a trecut timpul de dospire al aluatului, se frământă cu ulei sau unt, aproximativ 30 minute. 

Pasul 7

Se împarte aluatul în 4 părți egale. Se întinde un dreptunghi de circa 1.5 cm, se pune pe suprafața acestuia 1/4 din umplutură și se rulează. La fel se procedează cu toate părțile de aluat. Se răsucesc câte două rulouri și se așează cu grijă într-o tavă (unsă cu unt sau se poate folosi pe hârtie de copt). Se ung  cu gălbenuș + lapte, se presară susan. 

Cozonacii astfel formați, se pun din nou la dospit, circa 20-30 minute, la loc cald. Se introduc tăvile în cuptorul încălzit și se coc la temperatură medie, circa 40-50 minute. 

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac împletit cu stafide, nuci și cacao" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

ieri la 12:41

Prăjitură cu mac și portocale - Desert aromat și delicios

pe 10.12 la 09:22

Brăduți dulci cu biscuiți și nucă - Desertul delicios perfect pentru sarbatori

pe 09.12 la 21:50

Ruladă de porc umplută cu cașcaval și bacon - Rețeta savuroasă și aromată

pe 09.12 la 09:44

Brăduț aperitiv cu cașcaval - Rețeta care te cucerește prin gust și aspect

pe 06.12 la 18:19

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1272 puncte

Panacris

1101 puncte

abstract01

324 puncte

 Merisor

300 puncte

Lau

Lau 9

251 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Fursecuri cu lamaie si jeleu