Daca ciocolata se numara printre preferatele voastre, va aduc astazi o reteta absolut minunata.
Un desert cu multa ciocolata, cu un sos de caramel de cocos si aroma de amaretto.
Sper sa va placa la fel de mult cum ne-a placut si noua!
Într-un vas, se pun smântâna și laptele, apoi vasul se transferă pe foc. Când începe să fiarbă ușor, se adaugă 200 gr de ciocolată tăiată bucățele. Se ia vasul de pe foc, amestecând continuu, până se omogenizează compoziția. Se lasă deoparte la temperat.
Se pregătesc 6 forme mici din ceramică termorezistentă. Se așază într-o tavă/ formă de copt.
În alt vas, se toarnă 150 gr de zahăr de cocos (se poate înlocui cu zahăr obișnuit). Se pune vasul pe foc, se adaugă 2-3 lg apă și se lasă să se topească și să se caramelizeze. Atenție, focul să fie mic și supravegheați vasul ca să nu se ardă zahărul. După ce s-a topit, se toarnă câte o lingură în fiecare formă de ceramică, tapetând bine pereții acesteia. Se dau deoparte.
Se pornește cuptorul.
În compoziția de ciocolată, se adaugă, pe rând, câte un ou, omogenizând cu ajutorul unui tel. După ce s-au încorporat toate cele 5 ouă, se toarnă compoziția în cele 6 forme de copt. Se adaugă apa fierbinte în tava mare, cam de 2-3 degete. Se transferă cu totul în cuptor, la 170 grade C, timp de 40-50 minute.
Nu se deschide ușa cuptorului. Compoziția se va umfla la copt și va căpăta o textură fermă. După ce s-au copt, se lasă la răcit în cuptorul închis.
Separat, se pune pe baie de aburi un vas. Se adaugă ciocolata tăiată bucăți, untul și laptele. Se amestecă până la omogenizare, apoi se adaugă lichiorul.
După se s-au temperat ușor, se răstoarnă cu atenție deserturile pe mici farfurii. Atenție la sosul fierbinte de caramel.
Se garnisesc cu sos de ciocolată și amaretto și se servesc cu ochii închiși!
Un desert extraordinar de gustos, cu o textură fină, cremoasă, un deliciu! Cred că cel mai bun desert cu ciocolată pe care am avut ocazia să îl pregătesc și să îl savurez!
Să vă fie de folos!
1
alegeti ciocolata de calitate, nu masa de cacao si grasime
2
zaharul de cocos are o aroma deosebita, merge perfect cu ciocolata, cred ca si in deserturile cu mere, morcovi, etc.