Daca energia electrica se intrerupe vreo 4-5 ore si nu poti spala, aspira si calca, nu-ti ramane decat sa incingi cuptorul (pe gaz) si sa te apuci sa coci eclere. Asta mi s-a intamplat de dimineata :) Asa ca…azi v-am adus niste eclere tare bune (preparate manual, cu telul) :)
Coji eclere: Punem intr-o craticioara pe foc apa, uleiul si sarea. Cand da in clocot mai lasam sa fiarba cateva secunde, luam cratita de pe foc si adaugam toata faina amestecand cu telul pana la omogenizare. Lasam sa se racoreasca, apoi adaugam ouale pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Punem aluatul intr-o seringa de patiserie (pos) si formam eclere in tava tapetata cu hartie de copt, lasand distanta intre ele. Dam tava la cuptorul preincalzit la foc mediu spre mare (aproximativ 190-200 grade) pentru 25 minute, pana eclerele se rumenesc frumos. Se scoate apoi tava si se lasa la racit.
Crema: Intr-un vas cu fund dublu punem laptele la fiert cu praful de sare. Galbenusurile le frecam cu zaharul. Adaugam faina, amestecam bine si turnam compozitia de galbenusuri peste laptele fierbinte, amestecand energic sa nu se formeze cocoloase. Lasam la fiert pana crema se ingroasa ca o smantana, apoi o dam deoparte si adaugam esenta de vanilie, zaharul vanilat si untul si amestecam bine. Acoperim vasul cu folie alimentara si il lasam la racit.
Umplutura frisca: Frisca lichida o punem pe foc intr-o craticioara. Adaugam ciocolata alba rupta bucatele si aducem compozitia la punctul de fierbere. O dam deoparte, omogenizam, apoi o lasam sa se raceasca. O punem 10-15 minute in congelator dupa care o batem spuma.
Decor: Punem intr-o craticioara frisca si cand se incalzeste (fara sa fiarba) dam deoparte si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam pana obtinem o compozitie fina.
Asamblare: Taiem eclerele pe lungime si cu ajutorul seringii de patiserie(pos), le umplem cu crema apoi cu frisca. Deasupra le decoram cu ciocolata topita in frisca.
1
Nu deschideti usa cuptorului in timpul coacerii pentru ca se vor lasa cojile de ecler.