Facem mai intai, inghetata de vanilie.
Punem la fiert, laptele cu batonul de vanilie, apoi il dam deoparte si il acoperim. Il lasam pana devine caldut, apoi dizolvam in el amidonul. Punem galbenusurile intr-o craticioara cu fund dublu si le frecam cu un praf de sare si zaharul pana isi dubleza volumul si se albesc. Adaugam laptele caldut, amestecand mereu.
Punem craticioara pe foc foarte mic si amestecam pana crema se ingroasa, fara a fierbe. Dam jos craticioara, o punem cu baza in apa rece si amestecam pana compozitia se raceste.
Batem frisca si o incorporam in compozitie. Turnam compozitia intr-o forma si o dam la congelator. Amestecam din cand in cand, in ea, pentru a nu se forma ace de gheata.
Taiem caisele cubulete. Dupa 2 ore, scoatem inghetata si o amestecam cu fructele deshidratate. Intr-o forma, asezam folie de plastic, jumatate din inghetata, intindem gemul de capsuni, apoi, punem restul de inghetata.
Dam forma la congelator pentru inca 1-2 ore.
Pentru sosul de ciocolata, dizolvam amidonul in laptele rece, intr-un vas cu fundul dublu. Punem si ciocolata cubulete, zaharul si asezam vasul pe foc mic. Amestecam pana sosul se ingroasa, fara a fierbe. Il lasam sa se raceasca. Scoatem inghetata de la congelator, o punem pe platoul de servit, o stropim cu sos de ciocolata si o ornam cu frunze de menta.