De câteva săptămâni este vremea prunelor și pentru că am găsit niște rețete de la o prietenă de foarte departe, m-am gândit să le și pun în aplicare, cât timp încă sunt îndeplinite toate condițiile.
Am început, evident, cu ce mi s-a părut mai ușor de făcut: muffins cu prune. N-a durat mult timp și ne-am răsfățat cu aceste dulciuri sănătoase și aspectuoase.
Se spală prunele, se șterg de apă și se despică atent, cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită ca să se scoată sâmburii.
Se amestecă ingredientele solide: făina, praful de copt, sarea, bicarbonatul de sodiu, zahărul și vanilia, până ce se omogenizează.
Untul se topește și se lasă puțin să se răcorească, după care se adaugă ouăle. Se mixează și apoi se adaugă treptat, câte o lingură încărcată, ingredientele solide, amestecate.
Se mixează bine compoziția și când este omogenă se pun câte două linguri în toate formele de muffins, cât să se umple până la jumătate.
În fiecare formă de muffins se pune câte o prună căreia i s-a scos sâmburele.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, pentru 20 de minute.
Când prăjiturile au crescuit și s-au rumenit frumos, se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească.
Când se servesc, se decorează cu zahăr pudră.
1
Alegeți prune sănătoase, nu prea mari, tari și fără defecte.
2
Spălați și ștergeți prunele, înainte de a le secționa, pentru scoaterea sâmburilor.
3
Nu secționați de tot prunele, pentru a scoate sâmburii.
4
Lăsați untul topit să se răcorească înainte de a adăuga ouăle, ca să nu se coaguleze.
5
În formele de muffins, puneți aluat numai până la jumătate. Odată ce veți pune prunele, aluatul se va ridica.
6
Nu țineți prea mult prăjiturile în cuptor, ci doar cât să se rumenească ușor.
7
Scoateți prăjiturile din forme numai după ce s-au răcit complet.